Kryddig fisk med chilisås och couscous

ANNONSSAMARBETE MED SANTA MARIA

I början av 1900- talet var Santa Maria en liten kryddhandel i Göteborg. Idag är det Norra Europas största smaksättningsföretag med kryddor och smaker från jordens alla hörn. Utbudet av kryddor från Santa Maria är fantastiskt, det finns verkligen en krydda för allt. Jag älskar deras kryddor och de flesta av mina kryddor i mitt kryddskåp kommer just från Santa Maria.

Vad vore livet tan kryddor egentligen? Jag har alltid varit förälskad i kryddor och gillar att testa nya smaker. Jag har många favoritkryddor och några av mina absoluta favoriter är svartpeppar, curry, gurkmeja, paprikapulver, spiskummin, timjan, oregano, ingefära, chili flakes… jösses listan kan bli hur lång som helst. Är fullkomligt tokig i kryddor. Jag gillar att krydda maten med olika kryddblaningar, som sjukryddor som finns i stort sett all mat från Mellanöstern. Just nu har jag fått en ny favorit, Indisk mango curry från Santa Maria som jag nyligen har testat. SÅ GOD! Jag testade att ha den på fisk (se recept längre ner) vilket blev en absolut fullträff. Nästa gång jag grillar kyckling ska jag piffa upp marinaden med curryn. Ras el hanout är ytterligare en favorit, en god nordafrikansk kryddblandning som man bland annat kan ha i grytor.

Det snygga gröna locket hittar du på alla Santa Marias ekologiska kryddor.

En av de viktigaste kryddor i mitt kök och som jag har i all min mat är svartpeppar. Hela pepparkorn i kryddkvarn är ett måste för mig. Gör dig själv och din matlagning en tjänst och köp en riktigt god svartpeppar. Det finns ingen tristare än tråkig svartpeppar som inte tillför maten något särskilt. Just nu är jag helt såld på Santa Marias Indiska Tellicherry svartpeppar. Nu snackar vi svartpeppar som verkligen ger rätten ett lyft. Ett par varv i pepparkvarnen och du tar rätten till en helt annan nivå. Jag säger bara TESTA Tellicherry. Underbar! Även Five peppars är en riktig höjdare. För mer inspiration kring kryddor och peppar, se filmen nedan!Nog om kryddor, nu ska jag dela med mig ett fantastiskt recept som jag lagat i en rolig utmaning. Jag antog Santa Marias utmaning #älskakryddor där man ska laga något gott med helt nya och spännande kryddor. Hur kul låter inte det?!  Jag började först med att botanisera bland Santa Marias enorma kryddsamling och tittade främst på kryddor som jag aldrig testat innan. Jag som trodde att jag hade testat de flesta kryddor hittade många nya favoriter. Först tänkte jag göra en twist på en klassisker, krydda biryani med helt nya kryddor. Fast det kändes inte tillräckligt utmanande, jag ville kliva ur min comfort zone lite och skapa en helt nya rätt. Så jag bestämde mig att göra en het och fräsig fisk med  massa olika kryddor. Jag köpte dessutom en fisksort jag aldrig testat innan, en “uer” och kryddade till den ordentligt. Till det serverade jag en het chilisås och couscous. Vilka smaker jag fick till!! Så himla kul att jag antog utmaningen och testade att göra något helt nytt. Det blev en indisk-afrikansk rätt med en touch av Skandinavien 😉 För mer härlig recept- och kryddinspiration från Santa Maria kika HÄR.

Missa inte heller Santa Marias tävling på Instagram där du har chans att vinna ett exklusivt kryddpaket från Santa Maria

4 portioner
Fisken:
1 hel fisk på 1,5 kg (jag använder uer men torsk, sik, röding, gös eller snapper funkar också bra)
Olivolja
Marinad:
2 tsk Santa Maria Ramslök
1 tsk Santa Maria Chili lime
1 tsk Santa Maria Mango curry
1 tsk Santa Maria Chili flakes
1 tsk Santa Maria Tellicherry svartpeppar
0,5 tsk Santa Maria Gurkmeja
0,5 dl olivolja
Salt
Grönsaker:
500 g cocktailtomater
1 gul lök
1 citron
Koriander som garnering

Tomatsåsen:
1 gul lök
2 färska tomater
4 msk tomatpuré
1-2 st färska chili
2 tsk Santa Maria Ramslök
1 tsk Santa Maria Ras el hanout
1 tsk Santa Maria Tellicherry svartpeppar
4 dl vatten
Salt
Olivolja till stekning

Gör såhär:
Fisken: Rensa, fjälla och skölj fisken. Gör 3-4 st hack på båda sidor av fisken. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Pensla fisken på både utsidan och insidan med marinaden.Låt gärna fisken marineras i kylen minst 1 timme.

Värm ugnen till 200°. Hacka lök i strimlor och citron i skivar. Lägg alla grönsaker på plåten med fisken. Ringla lite olivolja på grönsakerna och krydda med salt och peppar. Baka fisken mitt i ugnen i ca 25 min. Garnera med koriander

Tomatsåsen: Hacka lök i strimlor och tomat i små tärningar. Hacka chilin. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt tomat och chili och stek tills tomterna mjuknar. Tillsätt tomatpure, ras el hanout, ramslök och stek lite till. Tillsätt vatten, svartpeppar och salt. Rör om och låt sedan puttra under lock i ca 20-30 min.

Tillagning av couscous, 3 olika metoder:
Börja med att blanda 3 msk olivolja eller smält smör med 4 dl couscous och 3 msk hett vatten. Blanda med händerna och rör om tills oljan och couscousen har blandats samman. Välj sedan ett av tillagningssätten nedan.

Ångkokning: Lägg couscousen i en ånginsats och ställ över grytan som puttrar långsamt. Stal den på grytan med grönsaker och tomatsås. Täck ånginsatsen med ett lock och låt grynen tillagas långsamt av ångan som bildas av grytan.

I micron: Lägg couscousgrynen i en skål och häll 5-6 msk hett vatten över. Täck skålen med något värmetålig, som tex en tallrik eller plastfolie. Kör på högsta effekt i 2 min, ta ut ur micron och fluffa till grynen med en gaffel. När grynen svalnat smular du till dem med fingrarna.

Med hett vatten: Koka upp 2 dl vatten, häll över couscousen och täck direkt med ett lock. Låt stå i 5 min. Fluffa sedan till grynen med en gaffel. När grynen svalnat smular du till dem med fingrarna.

Ringla lite av tomasåsen på couscousen och rör om. Servera fisken med tomatsås, couscous och njut av en smakexplosion med massa goda kryddor! Smaklig spis!

För mer inspiration, goda peppartips spana in Santa Marias pepparguide HÄR! 


    


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close