Klepe-Bosniska dumplings

Det här mina vänner är en alldeles underbar rätt! Läckra bosniska dumplings fyllda med färs, toppade med en god yoghurtsås och smält smör med paprika. Lite pilliga att göra men ack så värd mödan. Fantastiskt goda. Rätten påminner lite om turkisk manti, har länkat till recept nedan.

4 portioner
Deg:
Ca 4-5 dl vetemjöl
2 st ägg
Ca 1 dl vatten
1 tsk salt
Köttfärsfyllning:
300 g köttfärs
2 st gula lökar
0,5 dl finhackad persilja (kan uteslutas)
Salt & peppar
Yoghurtsås:
Ca 4 dl yoghurt (turkisk eller naturell yoghurt i tetrapack. Jag använder naturell yoghurt. Om du använder turkisk yoghurt får du späda ut den med lite vatten)
1-2 vitlökslyftor (justera mängd efter smak. Jag tar 1 klyfta)
Salt
Paprikasmör:
50 g smör
Ca 1 msk paprikapulver
Tillagning:
Rapsolja
Salt

Recept på libanesisk och syrisk shish barak hittar du HÄR! afghanska dumplings HÄR! turkisk manti HÄR! och polska pierogi HÄR!

Gör såhär:
Börja med degen. Lägg mjöl och salt i en bunke eller på ett bakbord. Börja med att ta 4 dl mjöl. Gör en grop i mitten av mjölet, på samma sätt som om du skulle göra en pastadeg. Knäck äggen i gropen, tillsätt vattnet och börja sedan försiktigt arbeta in äggen i mjölet. Du kan göra detta för hand eller i en bakmaskin. Knåda degen i 10 min. Känn på degen och tillsätt eventuellt mer mjöl eller lite mer vatten. Degen är ganska hård i början av äggen, den får dock inte kännas torr. När degen känns varken för kladdig eller kompakt är den klar. Degen kommer att mjukna upp när den har fått vila. Mjöla degen och plasta in den, låt vila i kylen i minst 30 min, gärna 1 timme.

Fyllningen. Under tiden degen vilar kan du förbereda fyllningen. Hacka löken fint. Blanda köttfärs, lök, salt och peppar. Täck och ställ i kylen tills det är dags att använda fyllningen. Fyllningen ska vara rå, inget ska stekas.

Dags att kavla ut degen. Mjöla ett bakbord och lägg degen på bordet. Kavla ut den tunt och var noga med att mjöla degen ordentligt när du jobbar så att degen fastnar på bakbordet. Degen ska vara tunn, fast inte så tunn att du kan se genom den. Kavla ut en rektangulär platta, ca 40×50. Skär ut rutor i degen, mina rutor var 5×5 cm. Ta bort överflödig deg och täck (den överflödiga kavlar du sedan ut och fyller).

Lägg ca 1 msk fyllning i deg och vik ihop tills du får en triangel. Nyp ihop kanterna ordentligt. Lägg dumplingens på en bricka. Koka upp ca 1,5 l vatten i en gryta med 2 tsk salt och 2 msk rapsolja. Sänk värmen och lägg i dumplingens i det sjudande vattnet och låt småkoka i ca 6 min. Lägg inte allt för många dumplings i grytan, då kan dom klibbas ihop. Lyft upp dumplingsen med en hålslev. Lägg på ett fat. Om du vill hålla dumplingens varma kan du lägga dom i en ugnsform, pensla dom lite lätt med olja såsom inte klippas ihop och lägga dom i ugnen på svag värme (ha dom inte för länge i ugnen, ca 15 min).

Blanda ihop yoghurtsåsen. Hetta upp smör och låt smöret brynas lite lätt. Vänd i paprikapulver och fräs paprikapulvret ca 30 sekunder på medelhög värme. Lägg dumplings på ett fat, toppa med yoghurtsås, paprikasmör och servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close