Buffé/ Färs/ Kött/ Libanon/ Mezza/ Palestina/ Syriansk/Assyriskt/ Syrien/ Turkiet

Vinbladsdolma med kött

Syrlig vinbladsdolma med köttfärsfyllning, något av det godaste jag vet. En pillig rätt som tar sin tid men så värt mödan! Servera som en hel rätt med yoghurt och pitabröd eller på buffen. Vinbladen är lika ljuvliga att avnjutas varma som kalla!

6 portioner
600 g vinblad
300 g köttbitar av lamm- eller nötkött som ska läggas i botten av grytan (kan uteslutas)
Fyllning:
3 dl ris- tvättad och avrunnen
500 g köttfärs
2 dl finhackad persilja
3 st finhackade tomater
1 finhackad gul lök
Saften från 1 citron
3 msk tomatpure
0,5 dl rapsolja
Ca 2,5 tsk salt
2 tsk sk sjukryddor
2 tsk svartpeppar
2 tsk chili eller paprikapulver
Kokvatten:
Ca ca 7 dl hett vatten
3 msk rapsolja
Ca 1,5 tsk salt
Svartpeppar
Tillsättning i slutet av koktiden:
1-2 citroner (justera syra efter smak)

Recept på vegansk vinbladsdolma hittar du HÄR! och recept på vinbladsdolma med fylld zucchini HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till fyllningen och förvara i kylen medan du förbereder vinbladen. Skölj vinbladen ordentligt under hett vatten, se till att tvätta dem noga eftersom de kan ha små sandkorn på sig och vissa kan vara väldigt salta i smaken. Lägg i en sil och låt rinna av.

Skär bort om det eventuellt finns en kvist på bladet. Lägg fyllning mitt i bladet, vik in kanterna, vik upp den nedersta delen av bladet och rulla ihop till en rulle.

Koka upp köttet om du ska ha det i botten av grytan och skumma av, låt sjuda i ca 5 min och ställ sedan åt sidan.

Smörj botten av en gryta med lite rapsolja. Lägg alla söndriga vinblad som inte gick att rulla i botten av grytan. Lägg det förkokta köttet på bladen och stapla sedan vinbladsdolmar över köttet. Blanda alla ingredienser till kokvattnet och häll i grytan,det ska inte vara för mycket vätska, det ska precis täcka dolman. Lägg en värmetålig tallrik över och lägg en tyngd på. Detta gör du för att vinbladsdolmar inte ska öppnas upp under kokning. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt grytan koka i 1,5-2 timmar, späd eventuellt ut med mer vatten om grytan känns torr. När grytan puttrat färdigt tar du bort tallriken och tyngden, pressa citronsaft över. Stäng av värmen, låt svalna och lägg sedan upp på ett fat. Servera med yoghurt och pitabröd. 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply