Recepet innehåller reklam för min kokbok
Lakhchak är en läcker afghansk pastarätt. Mustig tomatsås serverad med pasta och yoghurtsås. Fantastiskt gott! Man kan göra rätten med köttfärs eller som jag har gjort här med kikärtshalvor. Lakhchak kan tillagas på många olika sätt och detta är min tolkning. Om du vill göra en lakhchak autentisk så ska den gärna serveras med hemmagjord pasta.
4-6 portioner
400 g pasta av valfri sort
Tomatsås:
3 dl chana dahl (kikärtshalvor)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 färsk grön chili
400 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
Ca 3-5 dl vatten
0,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Yoghurtsås:
6 dl yoghurt (tex mild yoghurt på tetrapack eller växtbaserad yoghurt)
1 vitlöksklyfta
Salt
Garnering:
4 st salladslökar
Torkad mynta
Stekning:
Olja
Om du gillar mina veganska recept så kommer du att ÄLSKA min gröna kokbok. Den är laddad med världens godaste vegetariska rätter. Läs mer om boken HÄR!
Gör såhär:
Koka chana dahl tills kikärtshalvorna mjuknar, ca 30 min. Sila av, täck och ställ åt sidan.
Hacka lök, chili, finhacka vitlök och riv ingefäran fint. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i ingefära, vitlök, chili och stek lite till. Krydda med gurkmeja och fortsätt steka. Tillsätt tomatpure och stek en stund under omrörning. Tillsätt krossad tomat, rör om och vänd i kokt chana dahl, vatten, salt, peppar och blanda. Låt tomatsåsen puttra långsamt under lock i ca 30-40 tills kikärtshalvorna mjuknar. Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för tjock och smaka av med salt och kryddor.
Yoghurtsåsen: Blanda pressad/riven vitlök med yoghurt. Smaksätt med salt och ställ i kylen.
Hacka salladslöken och använd främst den gröna delen (det funkar dock alldeles utmärkt att använda hela salladslöken). Hetta upp olja och stek löken under omrörning tills den mjuknar och får lite färg, ca 4-5 min. Koka pastan.
Lägg pasta på ett fat, lägg yoghurt över pastan, strö lite torkad mynta på yoghurten. Toppa med tomatsåsen och slutligen stekt salladslök Servera!