Larb- Thailändsk färssallad

Riktigt läcker thailändsk sallad med köttfärs, örter och rostat ris. Det rostade riset ger färsen en mycket god smak och härlig konsistens. Servera salladen varm eller ljummen med ris och salladsblad. Passar lika bra att servera till vardags som till fest.

4 portioner
500 g färs av valfri sort (kött- kyckling- eller vegofärs funkar)
4 msk thailändsk sticky rice (kan ersättas med jasminris)
6 st thailändska salladslökar  eller 4 st vanliga salladslökar
1 liten knippe färsk koriander
1 liten knippe pepparmynta
4 kvistar thaibasilika (valfritt)
2 st lime
1,5 msk fisksås
2 tsk chiliflakes eller chilipulver (öka eller minska mängd efter smak)
Rapsolja till stekning
Salt
Serveringsförslag:
Salladsblad
Jasminris

Gör såhär:
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta riset på medelhög värme tills den får en gyllenbrun färg, det tar ca 15-20 min. Var noga med att röra runt med jämna mellanrum och ha koll så riset inte bränns. Lägg riset i en mortel och mortla tills du får en konsistens som påminner om ströbröd.

Hetta upp olja och stek färsen tills den får färg. Hacka salladslök, koriander, mynta och basilika grovt. Pressa lime. Vänd det rostade riset med färsen och rör runt. Smaksätt sedan färsen med lime, fisksås, chili, salt, salladslök och alla örter. Smaka av med salt. Stek under omrörning i ca 3-4 min. Lägg upp färsen på ett fat med salladsblad. Servera gärna med ris eller njut av salladen med bara salladsblad.  

Join the Conversation

  1. Kanske dum fråga men ska riset vara okokt eller kokt?

  2. kan man inte ha fläskfärs som valfri färs ?

    1. Fläsk är väl kött? Köttfärs. Den här rätten härstammar egentligen från Laos och lagas gärna med kyckling.

  3. Måste det vara sticky rice? Om man inte har det, vad är bästa substitutet? Jasminris? Grötris? Långkornigt? Ser fram emot att prova!

  4. Ninni says:

    Var hittar man sticky rice?

    1. Anonym says:

      Ngjgyf

      1. Anonym says:

        ja

  5. Har kollat runt lite och det är jasminris man ska använda. Det här ska jag laga, låter så gott.

    1. Alltså för den här rätten går det säkert med vilken sorts ris som helst. Man kokar ju inte riset så att det blir sticky utan rostar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close