Moules frites på Zeinas vis

Moules frites, fransk snabbmat deluxe! Musslor kokta i en enkel men mycket läcker sås, serverade med frasiga pommes och en god aioli. Traditionellt kokas musslorna i vin men här har jag tagit citron istället. Som ger en fräsch syra till musslorna. Jag har även röd chili i såsen för att jag älskar hetta och tycker att det förhöjer smaken på maten men du kan förstås skippa det om du vill. Allra bäst och frasigast blir pommesen om du trippelfriterar dom. Ska lägga upp ett recept på trippelfriterade pommes på bloggen snart. Här har jag gjort enkla pommes som också blir frasiga (inte lika frasiga som trippelfriterade dock). Njut av moules frites till helgen. Servera som en hel måltid eller som aptitretare innan maten.

2 portioner
Moules:
1 kg färska blåmusslor
2 st schalottenlök eller 1 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
1 röd chili
1 citron
2 dl grädde
1 tsk torkad timjan eller näve färsk timjan
Liten knippe färsk persilja
Smör till stekning
Salt & svartpeppar
Frites:
4-6 st fasta potatisar
Olja till fritering
Salt & svartpeppar
Snabb aioli på mitt vis:
0,5 dl cremefraiche
0,5 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk dijonsenap
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till aioli och ställ i kylen. Hacka potatisarna i stavar. Lägg i en bunke med kallt vatten och låt stå i 30 min. Detta för att få bort stärkelse från potatisen och få dom krispigare vid fritering. Under tiden potatisen står i blöt kan du förbereda musslorna.

Använd färska musslor och köp dom gärna samma dag som du ska laga dom för att få dom så färska som möjligt. Lägg musslorna i en sil och skölj noga en mussla i taget med kallt vatten. Skrubba rent musslan, dra bort “skägget”. Kasta bort musslor som har ett trasigt skal. Musslorna ska vara stängda innan tillagning. Knacka på musslorna som är öppna, om den sluter sig är den ok att använda. Om inte ska den slängas. När du sedan tillagar musslorna ska dom öppnas upp, om en mussla fortfarande är sluten efter tillagning ska den slängas.

Hacka lök, vitlök och chili fint. Hetta upp en klick smör i en stekpanna med höga kanter och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i chili och vitlök, stek under omrörning på medelhög värme tills vitlöken mjuknar. Vänd i musslorna, pressa över 1 citron och fräs allting under omrörning i ca 1 min. Häll över grädde, lägg ett lock på stekpannan och låt sjuda långsamt i ca 4-5 min.

Sila av potatisarna ordentligt och torka sedan potatisarna noga och helt torra med hushållspapper. Viktigt att potatisen är helt torr innan fritering. Hetta upp olja i en kastrull, till ca 180°. Fritera potatisstavarna gyllene och frasiga. Krydda med salt och peppar.

Hacka persilja och strö på musslorna, krydda med salt och peppar. Blanda och servera musslorna med aioli och pommes.

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Jag älskar svenska blåmusslor. Brukar laga dem med vitt vin och grädde (av slentrian eller för att det blir så gott?) men ska testa det här receptet. Blåmusslor är “hållbar” mat för planeten och så goda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close