Moules frites på Zeinas vis

Moules frites, fransk snabbmat deluxe! Musslor kokta i en enkel men mycket läcker sås, serverade med frasiga pommes och en god aioli. Traditionellt kokas musslorna i vin men här har jag tagit citron istället. Som ger en fräsch syra till musslorna. Jag har även röd chili i såsen för att jag älskar hetta och tycker att det förhöjer smaken på maten men du kan förstås skippa det om du vill. Allra bäst och frasigast blir pommesen om du trippelfriterar dom. Ska lägga upp ett recept på trippelfriterade pommes på bloggen snart. Här har jag gjort enkla pommes som också blir frasiga (inte lika frasiga som trippelfriterade dock). Njut av moules frites till helgen. Servera som en hel måltid eller som aptitretare innan maten.

2 portioner
Moules:
1 kg färska blåmusslor
2 st schalottenlök eller 1 gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
1 röd chili
1 citron
2 dl grädde
1 tsk torkad timjan eller näve färsk timjan
Liten knippe färsk persilja
Smör till stekning
Salt & svartpeppar
Frites:
4-6 st fasta potatisar
Olja till fritering
Salt & svartpeppar
Snabb aioli på mitt vis:
0,5 dl cremefraiche
0,5 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk dijonsenap
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till aioli och ställ i kylen. Hacka potatisarna i stavar. Lägg i en bunke med kallt vatten och låt stå i 30 min. Detta för att få bort stärkelse från potatisen och få dom krispigare vid fritering. Under tiden potatisen står i blöt kan du förbereda musslorna.

Använd färska musslor och köp dom gärna samma dag som du ska laga dom för att få dom så färska som möjligt. Lägg musslorna i en sil och skölj noga en mussla i taget med kallt vatten. Skrubba rent musslan, dra bort “skägget”. Kasta bort musslor som har ett trasigt skal. Musslorna ska vara stängda innan tillagning. Knacka på musslorna som är öppna, om den sluter sig är den ok att använda. Om inte ska den slängas. När du sedan tillagar musslorna ska dom öppnas upp, om en mussla fortfarande är sluten efter tillagning ska den slängas.

Hacka lök, vitlök och chili fint. Hetta upp en klick smör i en stekpanna med höga kanter och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i chili och vitlök, stek under omrörning på medelhög värme tills vitlöken mjuknar. Vänd i musslorna, pressa över 1 citron och fräs allting under omrörning i ca 1 min. Häll över grädde, lägg ett lock på stekpannan och låt sjuda långsamt i ca 4-5 min.

Sila av potatisarna ordentligt och torka sedan potatisarna noga och helt torra med hushållspapper. Viktigt att potatisen är helt torr innan fritering. Hetta upp olja i en kastrull, till ca 180°. Fritera potatisstavarna gyllene och frasiga. Krydda med salt och peppar.

Hacka persilja och strö på musslorna, krydda med salt och peppar. Blanda och servera musslorna med aioli och pommes.

Jag har rivit mitt kök och om 3 veckor kommer jag att få mitt drömkök! Livet är lite kaotiskt just nu! Tur att solen skiner och att jag har kunnat laga mat utomhus Jag flyttade in i mitt hus 2018 och köket var långt ifrån vad jag önskade mig i ett kök men det var helt ok. Jag försökte hitta lösningar för att få det att fungera med både mitt jobb och vardag. Köket var vitt och högblankt, luckorna öppnades uppåt, jag rekommenderar absolut inte såna luckor till någon som lagar mycket mat😬 Jag hade en stor vinkyl i köket som tog plats och jag dricker inte vin, så den fick bli min ört och äggkyl. Jag ställde en stor klumpig köksbänk mitt i köket för att kunna filma mina matklipp och jag behövde dessutom mer arbetsyta. Den var mest i vägen de dagar jag inte jobbade i köket. Sen började saker och ting gå sönder i mitt kök. Köksfläkten pajade, lampan i kylen gick sönder och det var droppen när diskmaskinen började krångla. Köpte en ny och när den skulle monteras fick jag veta att mina rör i köket var felmonterade, det gick inte att montera den nya diskmaskinen OCH det fanns fukt under diskmaskinen. Jag fick nog där🫠 Mitt kök var slitet och jag hade verkligen försökt hitta lösningar men nu åker den bort och jag ska se till att få ett kök som fungerar med både min vardag och mitt jobb. Jag jobbar hemifrån och älskar det! Viktigast för mig är att få ett smart, tåligt och funktionellt kök med mycket förvaring. Mycket viktigare än att det är snyggt. Jag längtar tills det är klart. Förhoppningsvis står det klart om 3 veckor 😍

10897 187

Vad äter du till middag ikväll?😍

3065 136

Smörgåstårta 😍
Så god och smidig rätt! Räcker till många, kan förberedas i god tid innan servering och passar lika bra att servera till vardags som till fest🎉 Recept på den godaste smörgåstårtan hittar du i länken i min profil @zeinaskitchen

5242 44

Smörstekt gnocchi tillagad i ugn med en läcker sås. Så enkelt och gott😍
4-6 portioner
800 färsk gnocchi
1 gul eller rödlök
1 knippe sparris
200 g champinjoner
200 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 tsk paprikapulver
5 dl grädde
Ca 2 dl riven ost
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Skiva champinjonerna, bryt sparrisen, finhacka lök och vitlök. Hetta upp en helt torr stekpanna och fräs champinjonerna på hög värme tills de slutar vätska sig och krymper i storlek. Ställ åt sidan. I samma stekpanna som du stekte svampen tillsätter du smör och fräser löken glansig. Vänd i svamp, vitlök och sparris. Fräs allting under omrörning i ca 2-3 min. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fräs lite till. Ha i grädde, salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 5 min.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek gnocchin under omrörning tills den får lite stekyta. Lägg gnocchi i en ugnsform, sprid tomaterna över, häll över såsen och toppa slutligen med ost. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Servera!

5059 69

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close