Batata mehshi-Mellanösterns fyllda potatisar

Urgröpta och fyllda grönsaker är en stor favorit i Mellanöstern och det finns många olika varianter på “mahshi” som betyder “fylld”. Detta är en enkel och väldigt god variant där man endast fyller potatisar. Vill man göra en kombination och fylla fler grönsaker på samma plåt hittar du recept på Sheik el mahshi HÄR! När mamma lagade batata mahshi brukade hon fritera potatisarna vilket är det traditionella sättet. Man fyller potatisarna som är råa och sen friterar man dom. Jag tycker att det är smidigare att tillaga dom i ugnen. Ljuvligt gott att servera batata mahshi men en syrlig sallad och ris!

Ca 6 portioner 
Ca 18-20 st mellanstora fasta potatisar
Rapsolja till stekning
Fyllning:
300 g färs (valfri sort, vegofärs funkar alldeles utmärkt)
2 gula lökar
Ca 60 g pinjenötter (valfritt)
1,5 tsk sju kryddor- gör en egen mix eller köp färdigmixad, recept HÄR!
0,5 tsk kanel
Salt & svartpeppar
Tomatsås:
1 dl tomatpuré
8 dl kokhett vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar (kan uteslutas)
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Ris med vermicelli

Gör såhär:
Börja med fyllningen. Hacka löken i fina tärningar och stek tills den får färg. Vänd i färsen och stek tills den får färg och smular sig. Krydda med sju kryddor, kanel, salt och peppar. Om du vill ha pinjenötter i fyllningen steker du dom snabbt gyllene i olja i en separat stekpanna och vänder ner i fyllningen.

Potatisarna.
Skala potatisarna och gröp sedan ur dom. Jag använder en speciell urgröpare som man hittar i en livsmedelsbutik som säljer råvaror från Mellanöstern. Har du inte en sån kan du försiktigt gröpa ur potatisen med en potatisskalare eller äppelurkärnare. Det gäller att hålla ett försiktigt men stadigt grepp runt potatisen samtidigt som man snurrar urgröparen med ena handen in i potatisen.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Fyll potatisarna med färs, peta in fyllningen med fingret. Om det blir fyllning över kan du lägga den i ungsformen runt potatisarna precis innan du ska hälla tomatsåsen över.

Lägg dom fyllda potatisarna i en ugnsform och ringla rapsolja över. Tillaga mitt i ugnen tills potatisarna får en fin gyllene färg, ca 25 min. Du kan även steka potatisarna i en stekpanna tills dom får en fin färg runtom.

Blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen. Om det finns fyllning över lägger du den nu i ugnsformen med potatisarna. Häll tomatsåsen över. Tillaga mitt i ugnen i ca 25-30 min, tills potatisarna mjuknar och får en fin gyllene yta. Servera med ris och en syrlig sallad. Smaklig måltid!

Join the Conversation

 1. MixyT says:

  I Mellanöstern fyller man alla slags grönsaker. 😉 Och kött. Och bulgur. Allt som jag har testat har blivit gott.

 2. Hatidza says:

  Hej! Finns det recept på sallad någonstans?
  Ser gott ut!!!

 3. Madeleine says:

  Hej bästa Zeina!
  Jag vill börja med att tacka för alla dina fantastiska recept. Då min man är från Syrien så har många av dina recept hjälpt mig otroligt mycket i köket och gjort min man lite extra förälskad när jag lyckats med hans favorit maträtter från hans barndom.
  Jag tänkte göra Batata mehshi idag och Jag undrar om jag kan använda utgröpet från potatisarna till nånting, kan man använda det till en sidorätt T.ex eller nånting annat
  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close