Citronkaka i långpanna

Saftig och hög citronkaka med en frisk och god glasyr. Enkel att baka och räcker till många. Så god!

20 superstora bitar eller 30 mellanstora
7 st ägg
5 dl strösocker
300 g smör
3 dl mjölk
Zest från 2 citroner (gula skalet ska rivas i smeten)
8,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
4,5 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl florsocker
300 g färskost
1,5 dl lemoncurd
Garnering (valfritt):
Citronskivor & citronmeliss

Recept på kärleksmums hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med glasyren. Blanda florsocker, färskost och lemoncurd i en skål. Vispa snabbt ihop till en kräm, vispa inte mer än nödvändigt. Så fort allting är ordentligt blandat är glasyren klar. Täck med plast och ställ i kylen.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Klä en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och ställ åt sidan. Smält smöret och blanda i mjölken och citronzest. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna. Vänd i smör och mjölk och blanda försiktigt allt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan kallna. Bred på glasyren och garnera.

Join the Conversation

  1. Annelie says:

    Läst din recept här länge men detta recept blev det första jag gjort. Väldigt god och saftig och blev mycket kaka. Så frysen blev full
    Möjligen skulle jag vilja ha ännu mer citronsmak på själva kakan. Tar nog dubbelt så mycket zest nästa gång. Eller kan man ta citronsaften? Tog också 35 min i ugnen. Men jättegod! Tack.

  2. Anonym says:

    Halverade recept och min kaka blev rätt torr. Vad gjorde jag för fel? Fantastisk smak men torr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close