Vackra ostfyllda gifflar med spenat. Så goda att servera till frukost, som en lätt lunch eller vid soppan. Receptet är inspirerat av turkiska acma, ostfyllda bagels. Recept på dom hittar du HÄR!
Ca 14 st gifflar
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
1 ägg
50 g rumsvarmt smör
1 msk socker
1 tsk salt
Ca 9 dl vetemjöl
Fyllning:
Ca 300 g fetaost
65 g färsk spenat
Pensling:
1 ägg
Garnering:
Nigellafrön & sesamfrön
Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt sedan ägg och smält smör, blanda. Häll i de övriga ingredienserna och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Häll i mjölet i omgångar, degen ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar som du formar till bollar. Låt bollarna vila under bakduk i 10 min. Smula fetaosten, hacka spenaten fint. Blanda sedan ihop fetaost och spenat. Kavla ut en degboll och skär remsor i degen som jag har gjort på bilderna nedan. Lägg fyllning längs kanten och rulla sedan ihop och forma till en “hästsko” (haha urkass förklaring men du fattar vad jag menar). Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila under bakduk i 30 min.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Pensla bröden med ägg, strö sesam- och nigellafrön på. Baka sedan gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. Servera gärna nygräddade och varma. Bröden som blir över kan du frysa in, klarar sig fint i frysen upp till 2 månader.