Stärkande dadelbollar som ger energi. Jag har massa nötter i mina bollar och rullar dem i kokos, pistage, kakao och sesamfrön. De blir så himla vackra och läckra. Du kan variera din bollar helt efter smak. Vill du ha dem utan nötter kan du istället ha i frön eller havregryn. Du kan även smaksätta dem med allt från kardemumma, kakao, kaffe eller kanel. Här kommer ett toppen recept med förslag på olika smaksättningar.
Ca 20 dadelbollar
300 g urkärnade dadlar (se bild för tips)
Förslag på tillsättning (välj en sort eller blanda fritt)
3 dl havregryn
2 dl kokos
3-4 dl nötter (du kan ha i mandel, cashew eller valnötter, ta en sort eller mixa fritt olika sorter)
3 dl frön (tex solros- eller pumpafrön)
1 msk kokos- eller neutral olja (kan bytas ut mot sesampasta, tahina)
Förslag på smaksättning (välj en sort eller uteslut):
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 msk kakako
2 msk kaffe
Förslag på garnering:
Kokos, finhackade nötter, sesamfrön, kakao
Gör såhär:
Lägg nötter, frön eller havregryn i en mixer och kör snabbt några varv tills de blir grovhackade. Jag mixade valnötter, mandel och cashewnötter i mina dadelbollar. Tillsätt urkärnade dadlar och eventuellt smaksättning (jag gör mina utan smaksättning). Om blaningen känns för hård tillsätter du kokos- eller neutral olja. Mixa tills allting blir finfördelat och ordentligt blandat. Forma till bollar och rulla dem i nötter, kokos eller kakao. Täck väl och ställ i kylen fram till servering.
Ser galet goda ut!
Måste ju funka att blanda i fikon oxå, eller hur? 😉
Mmmmm så gott med fikon… skulle nog bli riktigt gott 🙂
Wow så många fina recept du delar med dig av, har många recept som jag måste prova.
är så glad att jag hittade din sida! 🙂
Tack för alla dina härliga bilder och frestande recept. Ska bli spännande att testa bakverk från Mellanöstern. tack för att du delar med dig.
Ser fantastiskt gott ut. Uppskattar verkligen dina recept. Alla recept jag har testat var verkligen suveränt goda 🙂 Har tänkt göra de här söta dadelbollarna. Har köpt dadelmassa men hittar ingen information om förvaring.
Har dadelmassan i skafferiet nu
Ska den vara i kylskåpet? Hur länge håller den efter att man har öppnat förpackningen?
Hoppas du har möjlighet att svara på mina frågor…
Hej!
jag har en fråga!
kan man frysa de?
Jag gjorde dessa till min pappa och han sa det var jättegott! Han irakier och väldigt petig med sina dadlar! / Tack för en jättebra sida!
Jag har nu hittat dadelpasta och tänkte testa dessa bollar. Det enklaste recept jag hittat på nätet och dina andra recept har fått ”klart godkänt”. Men jag hittar ingen omvandlingstabell hur mycket pasta jag ska använda. Vad motsvarar 16 dadlar (annat recept)/300 g dadlar osv…. Klumpen jag köpt är på 1 kg…. Kan jag frysa resten så länge? Supersmidigt recept utan en massa extra ingredienser.
Tack för recept! Hur länge håller de? Kan man frysa?
Kan man använda torkade dadlar (och ev blötlägga dem först) eller måste det vara färska?
Om du menar färska dadlar på kvist så är det inte det man ska använda. Det är torkade dadlar eller dadelmassa som går att köpa i en del mataffärer.