Duchessepotatis är potatismos spritsad som fina toppar. De kommer att piffa upp den enklaste till den lyxigaste rätten. Både vackra att se på och goda att äta. Smaksätt eller behåll dem neutrala.
4 portioner, ca 12 st duchessepotatisar
10 st mellanstora potatisar av mjölig sort
2 äggulor
25 g smör
Salt (gärna örtsalt)
1 krm muskotnöt
Svartpeppar
Förslag på smaksättningar, välj en sort eller mixa fritt:
Finhackade örter- färska, torkade eller djupfrysta. Tex dill, timjan, persilja, rosmarins, basilika, gräslök osv.
2 dl riven ost- parmesan-, hushålls- eller västerbottenost passar fint
1 pressad vitlök
Gör såhär:
Skala och skär potatisen i mitten, koka upp i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa sedan den till mos. Smält smöret och blanda sedan med potatisen, äggulor, kryddor och eventuell smaksättning. Om du ska servera dina duchessepotatsar med fisk är det gott med dill i, till kött passar rosmarin eller timjan tillsammans med vitlök och ost. Till kyckling är det gott med timjan i. Du kan även behålla dem neutrala utan smaksättning, blir gott det med.
Lägg moset i en spritspåse med tyll och spritsa ut fina toppar. Värm ugnen till 200° (varmluftsugn) eller 225° (vanlig ugn) och grädda mitt i ugnen i ca 10 min, tills de får en fin färg. Ta ut och servera med något gott!