Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Kyckling/ Libanon

Libanesisk gryta med kyckling och potatis

Djej wo batata- En syrlig libanesisk gryta som tillagas i långpanna. Den får sin mustiga och goda smak av koriander, vitlök och citron som får puttra tillsammans med kyckling och potatis i ugnen. En god vardagsrätt som inte kräver så mycket jobb och som går hem hos stora som små. 

6 portioner libanesisk gryta
4-5 st kycklingklubbor
10 st potatisar
3-4 vitlöksklyftor
1-2 pressade citroner
2 st hönsbuljongtärningar (kan uteslutas)
Salt & peppar
0,5 dl finhackad koriander
1 liter hett vatten

Gör såhär:
Skär kycklingklubban i mitten. Skala och skär potatisen i 4 delar. Stek potatisen gyllene i het olja, låt rinna av och lägg i en ugnsform. Stek kycklingen i ca 3-4 minuter på båda sidorna. Låt rinna av och lägg i plåten med potatisarna. Om du inte vill steka i olja kan du rosta potatis och kycklingen i ugnen istället. Ringla då över olja, krydda med salt, peppar och baka i ca 20 min på 225° mitt i ugnen.

Värm ugnen till 225°. Banka vitlök lätt med kniven eller mortla den så den blir mosad och i strimlor. Lägg vitlöken över kycklingen och potatisen. Smula över buljongtärningarna, strö över koriander, krydda med salt och svartpeppar, lägg över citronsaft och slutligen hett vatten. Ta in mitt i ugnen och låt såsen koka upp. När den puttrat i 10 min sänker du värmen till 200° och låter den tillagas i ca 40min (tills kycklingen är genomstekt). Tillsätt eventuellt mer hett vatten om den blir för torr och täck med folie. Ta ut och servera med ris och sallad. Servera gärna med vermicelliris, recept finns HÄR!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Nina Hansson
    03/03/2019 at 17:41

    jag lagade denna rätten för någon dag sedan. super gott och blev verkligen inget kvar. gjorde en stor långpanna ändå. Enkel och försvinnande god kram nina

  • Reply
    Anders Eriksson
    19/01/2020 at 16:36

    Var kan man få tag i en sådan rund form som används i detta recept?

  • Leave a Reply