Aromatiskt persiskt tomatris med potatis. En god risrätt som du kan servera som en huvudrätt, som tillbehör vid grillat eller vid god gryta. Jag serverar gärna min estamboli polo med persisk shirazisallad och persisk tsatsiki masto khiar. Du hittar recept på en liknande risrätt med gröna bönor och kött HÄR!
6-8 portioner
6 dl basmatiris
1 stor gul lök
3 st potatisar
1 burk krossad tomat (ca 400 g)
2 msk tomatpuré
Ca 4 dl vatten
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Rapsolja
Gör såhär:
Börja med att skölja riset, lägg sedan i blöt i ljummet vatten i 30 min. Under tiden kan du förbereda resten.
Hacka lök i tärningar, skala och hacka potatis i bitar. Hetta upp olja och stek löken tills den blir glansig. Tillsätt gurkmeja och stek lite till. Vänd i potatis och stek under omrörning i ca 4-5 min. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, salt och peppar. Låt sjuda under lock i 5 min.
Sila av riset, vänd ner i grytan i tomatsåsen. Häll över hett vatten. Koka upp, sänk värmen, lägg ett lock på grytan och låt riset tillagas långsamt i ca 15-20 min. Servera gärna med shirazisallad och masto khiar.