Faloodeh är en iransk delikatess. Krispiga risnudlar och isglass med smak av rosenvatten och lime. Fantastisk gott och fräscht, speciellt när man serverar det med krämig saffransglass.
6-8 portioner
3 dl socker
5 dl vatten
Saften från 1 lime
1 msk rosenvatten
150 g tunna risnudlar
Serveringsförslag:
Saffransglass med pistage
Gör såhär:
Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning, när sirapen börjar koka sänker du värmen till medevärme. Låt sirapen småkoka samtidigt som du rör om i ca 3-4 min. Dra bort från värmen och låt svalna. Vänd sedan i rosenvatten, juice från 1 lime och blanda. När sirapen har svalnat häller du den i en skål och sedan in i frysen. Tänk på att inte lägga sirapen i för liten skål, för då blir det jobbigt när du ska blanda senare.
Efter ca 1 timme kommer sirapen börja stelna och sockerkristaller bildas på insidan av skålens kanter. Rör runt i sirapen med en gaffel, gör det med jämna mellanrum under tiden den stelnar i frysen, det tar ca 3-4 timmar för sirapen att stelna. Konsistensen på isglassen ska bli som en slush.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i nudlarna. Låt nudlarna koka tills de mjuknar, ca 3-4 min. Sila av nudlarna och skölj i kallt vatten. Klipp nudlarna med en sax, tills de blir ca 2 cm. Vänd ner nudlarna i “slushen”. Låt stelna i frysen. Servera som glass. Toppa med bär eller servera med saffransglass.