Saftiga köttfärsbiffar med fetaost i en läcker ajvarsås! Supergott att servera med allt från potatis, pasta till ris. Smakerna till detta recept är inspärrade från Balkans kök där ajvar är en stor favorit.
4 portioner
600 g färs (kött eller formbar färs)
150 g fetaost
2 vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
1 ägg
0,5 dl ströbröd
2 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
Såsen:
Ca 250 g ajvar
3 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
2 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Kokt potatis, pasta eller ris
Oliver eller sallad
Gör såhär:
Lägg färs, finhackad persilja, pressad vitlök, ägg, ströbröd, paprikapulver, salt och svartpeppar i en bunke och blanda ihop allting. Smula över fetaost och blanda lite till. Forma små biffar och stek sedan på medelhög värme ca 5-6 min på varje sida. Lägg biffarna åt sidan.
I samma stekpanna som du stekte biffarna (diska inte ur stekpannan, den har massa god smak från biffarna) lägger du ajvar, paprikapulver och creme fraiche. Koka upp såsen och låt puttra på medelhög värme i ca 3-4 min. Lägg sedan biffarna i såsen, blanda försiktigt, smaka av med salt och peppar. Låt allting puttra under lock i ca 15 min på medelhög värme. Servera med önskat tillbehör! Vi åt kokt potatis och oliver bredvid.
Jättegott med halloumi i stället för köttet.
Veganiserar den med veganfärs
Hej Zeina! Ser ju jättegott ut! Jag och min flickvän ska nu laga detta som fredagsmiddag!