Filodegsrullar med vaniljkräm

Frasiga filodegsrullar fyllda med krämig vaniljfyllning. Jag inspirerades av ett libanesiskt recept på baklava med krämig fyllning, “znoud el set”, recept på dem hittar du HÄR! Jag vill dock testa att inte dränka dem i sirap, jag ville liksom behålla dem frasiga och lagom söta. Åh så goda dem blev. Jag älskar det krispiga från filodegen och det krämiga från fyllningen. De blev dessutom väldigt vackra och fick en fin färg av pistagenötterna. 
filodegsrullarfilodegsrullar-5

16 st filodegsrullar
8 st filodegsblad (ca 200 g)
125 g osaltat smör
Fyllning:
3 dl ovispad grädde
3 dl mjölk, fetthalt 3%
4 msk majsstärkelse
5 msk mannagryn
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
Garnering (kan uteslutas):
0,5 dl sirap eller honung (för pensling för att nötterna ska fastna på rullarna)
1 dl finhackade nötter av valfri sort (jag har pistagenötter på mina)

Gör såhär:
Börja med fyllningen: Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, rör om ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar, ca 5 min. Stäng av värmen och låt kallna helt innan du fyller filodegen.

Filodegsrullarna: Innan du börjar så tänk på att alltid hålla filodegen väl övertäckt med 2 kökshanddukar eller plastpåse. Degen torkar ut väldigt snabbt och smulas då sönder vid användning. Dela ett filodegsark i två delar. Ta en av bitarna, pensla med smör över hela filodegsbladet. Lägg ca 2 msk fyllning längst ut på filodegen, vik in kanterna och rulla ihop som en vårrulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med öppningen nedåt, pensla rullen med smör.

Värm ugnen till 200°. Baka rullarna gyllene i ca 15 min. Låt svalna och pensla ovansidan på rullarna med honung eller sirap och strö på nötterna. Täck inte dem så de behåller sin frasighet. Servera dem avsvalnade, de är allra godast när de är ljumna.  filodegcollage_fotor img_8666filodegsrullar-8  filodegsrullar-3

Join the Conversation

 1. Roheen says:

  Ser jättegott ut, vilken filodeg använder man?

  1. Zeina Author says:

   Tack 🙂
   Vanlig filodeg funkar bra

 2. caroline says:

  Kan man förvara dessa och servera vid annat tillfälle?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close