Kålrotslåda är en finsk favorit på julbordet. Så enkel att göra och så god att servera till allt som serveras på julbuffén. Det smidiga med kålrotslåda är att du kan förbereda den i god tid innan servering och frysa in. När det sedan är dags att servera den tar du fram gratängen kvällen innan och tinar upp över natten. Innan servering värmer du enkelt upp lådan i ugnen.
6 port
1 kg kålrot
2 dl grädde
2 st ägg
0,5 dl mörk sirap
1,5 dl ströbröd
2 krm mald nejlika eller muskot (jag tar muskot)
Ca 2 krm vitpeppar
Salt
Garnering:
0,5 dl ströbröd
30 g smör
Recept på finsk morotslåda hittar du HÄR!
Gör såhär:
Skala kålrot och hacka i stora bitar. Lägg i en kastrull, häll över vatten och koka under lock tills kålroten mjuknar. Sila av och mixa kålroten slät.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Blanda ihop kålrotspuré med grädde, ägg, sirap, ströbröd, och alla kryddor. Lägg kålrotsblandningen i en mellanstor form och bred ut den jämnt. Strö ströbröd över, toppa med smör som du har hackat i små kuber. Tillaga mitt i ugnen i ca 25-30 min. Servera med önskat tillbehör och njut!
Hej!
Det heter lanttulaatikko på finska, kan ni korrigera?
Vad kul att se dessa recept här, visste inte att lådorna ej tillhör det svenska julbordet! För mig är dessa lådor de som gör julbordet till just julbord!
De är sååå goda, mmm.. Vi har alltid morots-, kålrots- OCH potatislåda… Mmmmm..
(P.s. Keep fighting for Gaxa)