Morotslåda är en favorit på det finska julbordet som också har blivit ett måste för många på det svenska julbordet. Dom söta smakerna i morotslådan passar perfekt vid kryddig julmat! Du kan laga morotslådan i god tid innan servering och frysa in. När det är dags att njuta av den låter du lådan tina upp över natten och sen är det bara att värma formen i ugnen.
6 port
1 kg morötter
2 dl grötris
3 dl grädde
2 ägg
0,5 dl mörk sirap
2 krm muskot
Ca 2 krm vitpeppar
Salt
Vatten till kokning
30 g smör
0,5 dl ströbröd
Recept på finsk kålrotslåda hittar du HÄR!
Gör såhär:
Skala morötterna och hacka i stora bitar. Lägg morötterna en kastrull, häll över vatten och koka mjuka under lock. Ta gärna tillvara på vätskan som morötterna har kokats i och koka grötris med det.
Lägg grötris i en kastrull, häll över 5 dl vatten. Koka upp på hög värme, sänk värmen och låt koka på medelhög värme under lock i ca 20 min, tills riskornen mjuknar och suger åt sig all vätska. Rör runt i kastrullen med jämna mellanrum.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Mixa morötterna släta. Tillsätt sedan risgrynsgröten, grädde, ägg, sirap, muskot, vitpeppar och salt. Blanda allting noga. Häll över i en mellanstor ugnsform. Gör hack på toppen av morotsblandningen med en sked. Strö ströbröd jämnt över hela gratängen och toppa med smör som du har hackat i små kuber. Tillaga mitt i ugnen i ca 30-35 min.