Gado gado-Indonesisk sallad

Denna fantastiska indonesiska salladen har allt man kan önskar sig i en måltid. Härliga texturer och smaker och en god sås med sting. Dessutom är den mättande. Tempeh görs på fermenterade baljväxter och hittas i välsorterade mataffärer. REKLAM: Receptet kommer från min kokbok Zeinas Green Kitchen som du just nu kan beställa signerad HÄR!

4 portioner 
200 g fast tofu 
125 g tempeh 
150 g böngroddar 
0,5 gurka 
2 salladslökar
100 g färska eller frytsta haricot verts
2-3 st fasta potatisar 
0,5 salladskålshuvud
3 msk hackad färsk koriander 
Röd chili 
Olja till fritering 
Jordnötssås: 
1 dl osötad jordnötssmör med bitar 
200 g kokosmjölk 
0,5 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
1 tsk finhackad ingefära 
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut) 
1 tsk röd curry eller sambal oelek 
2 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung eller brunt farinsocker) 
1 msk japansk soja 
Olja till stekning 
Salt 

Gör såhär:
Börja med jordnötssåsen. Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm. 
 
Salladen. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Blanchera böngroddar, gröna bönor, salladskål. Du ska alltså lägga ner grönsakerna i det kokande vattnet, efter ca 20-30 sekunder tar du upp grönsakerna från vattnet, silar av och sköljer i iskallt vatten. Skala potatisarna, hacka i tärningar och koka tills potatisbitarna mjuknar. Hacka gurka, salladslök, koriander, chili. 
 
Skär tofun i bitar. Lägg tofubitarna mellan hushållspapper och pressa ur vätska. Skär tempehn i bitar. Fritera tofu och tempeh. Arrangera grönsaker på ett fat med tofu och tempeh. Servera med jordnötssåsen.

Foto: Ulrika Ekblom

Join the Conversation

  1. Kanongott Zeina! Jordnötssåsen blev smarrig. Vi tog svenska produkten Bärta istället för traditionell Tempeh, passade fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close