Domoda är en mustig gambiansk gryta. Fyllig och smakrik jordnötssås, fylld med grönsaker som serveras med ris. Den kan tillagas på många olika sätt, här har jag gjort den vegansk. Möjligheterna oändliga när den serveras med grönsaker, de flesta grönsaker funkar utmärkt att ha i. Testa dig fram och njut av smakerna.
6 portioner vegan domoda
250 g creamy jordnötssmör (osötad, inte crunchy)
100 g tomatpuré
2-3 mogna röda tomater
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
1 sötpotatis eller en bit pumpa
Ca 4 dl vatten
Chili om du gillar hetta (färsk eller pulver)
Citron om du gillar syrlig smak
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
TIPS! Grytan får en ganska söt smak av sötpotatis. Du kan tillsätta de flesta grönsaker om du vill ha en fylligare smak tillsammans med sötpotatisen . Paprika, morot, champinjoner, potatis eller en annan favoritgrönsak funkar bra att ha i.
Gör såhär:
Skär löken i tärningar, hacka vitlöken. Hetta up olja i en kastrull och stek dem tills löken mjuknar och blir glansig. Hacka tomat i tärningar och vänd ner i grytan med chili, stek lite till. Vänd i tomatpuré och jordnötssmör, rör om tills allting blandats väl. Smula i buljongtärningarna och häll över hett vatten. Rör om och koka upp, låt puttra utan lock tills såsen tjocknar, ca 40-50 min. Tänk på att såsen är är väldigt tjock och trögflytande, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen, rör därför om ibland. Du ska dock inte röra om för ofta, såsen ska få puttra långsamt och tjockna.
Hacka sötpotatis och eventuellt grönsaker i önskad storlek och vänd ner i grytan. Smaka av och krydda med salt och peppar. Låt puttra tills grönsakerna är klara. Pressa eventuellt i citron eller servera det bredvid. Servera med ris, jasminris passar bra till. Grytan smakar godare nästa dag och funkar utmärkt att frysas in.
Jag älskar jordnötssmör och den här faller mig i smaken, mums.
Ha en fin dag!
Ja det är så gott! Tack snälla. Ha det fint /Zeina
Jag lagade detta igår och det var enkelt och gott! Nästa gång ska jag prova att addera lite paprika och skära ner på mängden jordnätssmör för att minska kaloriantalet. Rekommenderas!
Lagade detta igår. Harregud så gott!
Om man vill göra dubbel sats kan man bara dubbla allt på ingredienslistan eller bör man skära ner på något?
Det är bara att dubbla allting om man vill göra dubbelsats 😀
Detta låter verkligen gott! 🙂
Tillsatte ananas i bitar . Himmelskt gott
Såååå god gryta!!! Hade sötpotatis, vanlig potatis och blomkål i. Verkligen jättegod!
Vill testa denna men har ont om tid att laga samma dag som den ska ätas. Går det att förbereda genom att koka ihop såsen dagen innan, och sen värma upp såsen och ha i grönsaker/sötpotatis och koka dem klara den dag den ska ätas? Tack för fina recept!
Det här var gott! Jag tycker vitkål är bra på att ta upp smak så det hade jag i. Och gul paprika. Nästa gång tänker jag öka mängden vätska något, ha i lite röda linser och servera med ris och tunnbröd, typ Libabröd. Såsen är perfekt för att ätas med bröd! Tack för receptet!
Otroligt gott ned tärnad kycklingfilé eller guornbitar 😀
Måste man använda jordnötssmör? Jag har orostade jordnötter hemma. Kan man göra ett slätt jordnötssmör av dem? Borde gå i en matberedare. Det här låter så gott!
Varför kan man inte ha crunchy jordnötssmör?
På tok för mäktig. Smak ok men inget speciellt. Att låta sötpotatisen koka i den tjocka såsen tar 30 min till så se till att ha gott om tid. Citron till är ett måste. Det krävs något som bryter av den tunga tomat- och jordnötssmaken.
wow! Fantastiskt gott! slängde i vitkål och potatis också.
jättegod! körde kycklingbuljong istället o hade morot o potatis o sötpotatis o extra vatten i! tack
Jätte jätte gott. Vilken fin sida du har och super recept!