Gnocchi alla sorrentina- Gratäng med gnocchi, tomatsås och ost

Gnocchi alla sorrentina är en läcker italiensk gratäng med gnocchi  i tomatsås toppad med ost. Underbar rätt som känns lyxig och som är enkel att laga. Om du vill lyxa till det extra kan du göra egen gnocchi (recept på det kommer på bloggen i veckan). Jag använde färsk gnocchi köpt i affären, då gick det snabbt att slänga ihop rätten. Jag brukar laga en liknande rätt med pasta, recept hittar du HÄR! Det var trevligt att byta ut pastan mot gnocchi, det gick hem hos alla i familjen. (Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder).

4 portioner
600 g färsk gnocchi (finns i kyldisken i de flesta mataffärer)
Tomatsåsen:
1 lök
2-3 st vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat (ca 400 g styck, gärna finkrossad)
2 dl grädde
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
Salt & peppar
Olja till stekning
Topping:
150 g riven ost av valfri sort
1 st mozarella (valfritt kan uteslutas)
Färsk basilika

Gör såhär:
Hacka löken och fräs i olja tills den mjuknar. Pressa/riv i vitlöken, tillsätt oregano, basilika och stek lite till under omrörning. Häll i krossad tomat, dijonsenap, paprikapulver, salt och svartpeppar, låt puttra i ca 15 min. Häll grädde i såsen och koka upp, låt sjuda långsamt i ca 5 min. 

Värm ugnen till 200°. Vänd sedan gnocchin i tomatsåsen (färsk gnocchi behöver du inte förkoka). Gör det direkt i stekpannan som du har kokat såsen i eller blanda allt i en ugnsform. Strö riven ost och mozarellaskivor över. Baka mitt i ugnen i ca 10-13 min. Strö över färsk basilika och servera!

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Hej Zeina
    Stämmer det verkligen att det ska va endadt 400 g Gnocchi till 6perdoner ? Det är väldigt lite räcker knappt till 4 personer tack

  2. Karro says:

    Zeina! Vart är ditt hemgjorda gnocchi recept som utlovats i detta recept
    ❤️

  3. Jag skulle också vilja ha recept på hemmagjorda gnocchi

  4. Carolina says:

    Jag saknar också recept på gnocchi <3

  5. Anita says:

    Jag tog 800 g gnocchi och ändå blev det väldigt mycket sås, nästan som soppa. Annars väldigt god!

    1. Caroline says:

      Håller med Anita. Dubblade mängden gnocchi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close