Stora smakrika grekiska köttbullar bakade i ugn med syrliga potatisklyftor. Det är riktigt goda grejer det här! Servera gärna med grekisk sallad och tzatsiki. Du hittar ett till recept på grekiska köttbullar HÄR! och fler goda recept från Grekland hittar du HÄR!
6 portioner
3/4 dl olivolja (du kan minska mängden om du vill ha mindre olja)
Köttbullarna:
800 g köttfärs av valfri sort
0,5 dl ströbröd
1 röd lök (gul lök funkar också)
2 st vitlökslyftor
1 ägg
1 dl finhackad färsk persilja
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad mynta (eller 1 msk färsk finhackad mynta)
Salt & peppar
Potatisklyftorna:
800 g potatis
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano (kan ersättas med timjan eller rosmarin)
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk senap
Salt & peppar
Gör såhär:
Börja med köttbullarna Finhacka löken, pressa eller riv vitlöksklyftorna. Blanda köttfärs, lök, vitlök, finhackad persilja, mynta, oregano, ägg, ströbröd, salt och peppar i en bunke. Blanda färsen ordentligt. Fukta händerna och forma stora köttbullar , platta. till köttbullarna så de blir lite som biffar och lägg på en bricka.
Potatisklyftorna: Skala potatisar och skär i klyftor. Skär inte för tjocka eller stora klyftor för då kommer det att ta lång tid för potatisarna att bli färdiglagade. Du vill att biffarna och potatisklyftorna ska bli klara samtidigt i ugnen. Pressa över citronsaft, vitlök och tillsätt alla övriga ingredienser till potatisklyftorna. Blanda väl.
Värm ugnen till 200°. Lägg potatisklyftorna i en ugnsform. Lägg köttbullarna över klyftorna, ringla rikligt med olivolja över allting. Du kan även tillsätta citronskivor i formen om du vill. Täck formen med aluminiumfolie och baka mitt i ugnen i ca 35-40 min, tills potatisklyftorna mjuknar. Ta bort foliet och baka i ytterligare 10-15 min, tills biffarna och potatisarna får en fin färg. Servera gärna rätten med grekisk sallad och tzatsiki.
Detta ska jag laga idag!
ÄLSKAR dina recept
Jättegott! Gjort detta många gånger. Det enda som kan vara svårt att få till är att potatisen faktiskt blir klar. Det är väldigt lätt att göra potatisen för stor och därför laga köttbullarna för länge.
Du kan stoppa in potatisarna i ugnen innan köttbullarna när klyftorna nästan är tillagade slänger du i köttbullarna , jag håller på att laga rätten nu och har gjort den innan funkar alltid för mig
Du kan stoppa in potatisarna i ugnen innan köttbullarna när klyftorna nästan är tillagade slänger du i köttbullarna , jag håller på att laga rätten nu och har gjort den innan funkar alltid för mig
Alltså Zeina! Vilken kvinna du är! Tack tack tack för att du får oss alla att hitta recept från världens alla hörn! Du gör det lätt att laga mat. Går alltid in på din sida och söker bara på det land jag är sugen att äta mat ifrån. Dessa grekiska biffar och potatis står nu i ugnen, Tzasiki i kylskåpet gottar till sig och jag är övertygad om att även detta kommer bli supergott. Testkör detta inför kommande släktkalas med 30 gäster. Tror det blir perfekt, allt kan man förbereda innan! Kram från mig och fortsätt med det du gör bäst!