Sfenj- Nordafrikanska munkar

Sfenj är luftiga och lite sega nordafrikanska munkar. Underbara att avnjutas med myntate. Dom är inte så söta i smaken, om man vill söta munkarna så kan man pudra florsocker på eller servera med tex marmelad, nutella eller honung bredvid. Munkarna är allra godast nyfriterade och varma. Sfenj passar lika bra att serveras som frukost eller som fikabröd.
Ca 15 st munkar
10 dl vetemjöl
2,5 tsk torrjäst
2 msk socker
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
Olja till fritering

Recept på nordafrikanskt myntate hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och knåda degen tills den känns elastisk i ca 10-15 min. Viktigt att degen knådas en bra stund. Degen ska vara ganska kladdig, om den känns alldeles för kladdig och svår att hantera så kan du tillsätta lite mer mjöl. Häll ca 1 msk olja över degen och i bunken, täck degen med plast och låt jäsa 1,5 h i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 15 bitar. Olja dina fingrar lite lätt och forma degen till runda sprickfria bollar. Degen är ganska kladdig och är lättast att hantera med olja på händerna. Platta ut varje boll till en rund och platt munk. Lägg munkarna på ett ordentligt mjölat bakbord eller bricka. Täck med bakduk och låt vila i 15-20 min.

Hetta upp olja till ca 170°. Gör ett hål mitt i munken med fingret. Doppa försiktigt munken i den heta oljan och fritera gyllene ca 3 min på varje sida. Låt rinna av på papper.

Servera gärna munkarna nyfriterade och varma. Du kan servera dem som frukostbröd med tex marmelad eller pudra florsocker på och servera som fikabröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close