Fin fina hembakade hamburgerbröd. Mjuka och goda. Funkar utmärkt att ladda frysen med dem.
Ca 14 st hamburgerbröd
30 g färsk jäst eller 2,5 tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten
50 g smör
1,5 tsk salt
1 tsk socker
Ca 11 dl vetemjöl special
Garnering:
Ägg
Sesamfrön
Gör såhär:
Smält smöret och låt svalna. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt smöret och rör om. Häll i de övriga ingredienser och knåda degen smidig en bra stund. Gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller några timmar i kylen, ca 2-8 timmar.
Häll ut degen på mjölat bakbord, tryck ut ca 14 st sprickfria bollar. Täck med en bakduk och låt vila i 10 min. Kavla sedan ut en boll till en rundel på ca 8 cm i diameter och 0,5 mm tjock. Lägg på en plåt med bakpapper, täck med bakduk och låt jäsa i ca 30-45 min.
Värm ugnen till 200°. Pensla bröden med uppvispat ägg, strö på sesamfrön och baka mitt i ugnen i ca 10-12 min. Låt svalna under bakduk. Om det blir bröd över frys in dem helst samma dag, ljust bröd har inte så lång hållbarhet. De håller sig fint i kylen upp till 3 månader.