Helstekt kyckling i ugn

Helstekt kyckling i ugn är en festlig vardagsrätt, lättlagad och sköter sig själv i ugnen. Jag kryddar min kyckling med en riktigt god marinad och låter den stå några timmar innan tillagning, gärna i kylen över natten. Man kan förstås hoppa över detta moment om man vill tillaga den direkt. Experimentera gärna med kryddningen och tillsätt andra kryddor som du själv gillar. Jag har gett min kyckling en orientalisk “touch” med kanel, persilja, vitlök och citron. På bilderna nedan har jag serverat min kyckling med tomatbulgur, tzatsiki och sallad. 
helstekt kyckling

Recept för 1 kyckling på 1,5 kg
Marinad
1 tsk kanel
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 msk gul curry
1 msk paprika pulver
1 tsk svartpeppar
1 msk örtsalt
1 msk kinesisk soja
5 msk citronsaft
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl ketchup
3 msk olivolja
Fyllning
1  vitlökshuvud delad i mitten, använd en halva till 1 kyckling
1 äppelklyfta eller en bit morot
1 lökklyfta
1 bunte färsk persilja eller rosmarin
1 citronbit
Garnering
1 msk chiliflakes (om du gillar hetta annars kan du byta ut det mot lika mängd grillkrydda)
1 tsk svartpeppar
1 tsk timjan
Pensling
25 g smält smör
Serveringsförslag:
Tomatbulgur eller orientaliskt ris
Tzatsiki med mynta

Gör såhär:
Tvätta kycklingen invändigt och torka sedan med papper. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lyft upp skinnet försiktigt utan att den spricker runt om hela kycklingen. Pensla eller masera in marinaden över hela kycklingen (under skinnet). Spara lite marinad till topping.

Skär 3 snitt vid lårbenet och 2 snitt vid bröstsidan. Lägg fyllningen i kycklingen och bind fast lårbenen.Pensla resterande marinaden runt hela kycklingen. Lägg i en form med bröstsidan uppåt. Ställ i kylen några timmar, gärna över natten eller 1 timme i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°. Strö på chili/grillkrydda, timjan och svartpeppar på kycklingens ovansida och häll 0,5 dl vatten runt om kycklingen. Ta in i mitten av ugnen och sänk värmen till 200° Efter 30 min öppnar du ugnsluckan och tar några matskedar av kycklingens sky och blandar det med smält smör. Ös på smöret på kycklingen med en sked och sänk sedan värmen till 175°. Låt tillagas ytterligare en timme. Du kan ösa på med skyn med jämna mellanrum. Kycklingen behöver sammanlagt 1,5 timme i ugnen. Om du tycker att den fått för mycket färg så kan du täcka den med folie under tillagningen. Ta ut och låt vila i 10 min under folie innan servering. Servera gärna med orientaliskt ris eller tomatbulgur och tzatsiki.

-3
grillad kyckling grillad kyckling-5 grillad kyckling-6

Join the Conversation

  1. Jättegott! Kycklingen blev väldigt saftig och bra!

    1. Zeina Author says:

      Va bra 🙂 tack för att du berättar. Kram

  2. LenaLassila says:

    Bästa kyckling receptet jag använt mig av!

  3. Hur mycket väger kycklingen för den tiden du anger (1.5 timmar)?
    Vi brukar ha kycklingar som väger mellan 1.5 till 2 kg.

    1. Zeina Author says:

      Den väger runt 1700 g

  4. Anonym says:

    Gäller temperaturen varmluft?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close