Vi älskar ajvar hemma och det finns inget som slår en hemmagjord ajvar. Den smakar verkligen himmelskt gott och passar till sommarens alla grillade rätter. Oöppnad burk håller sig fint i kylen upp till 2-3 månader, öppnad burk ca 1-2 veckor.
1 burk ajvar
1 kg röd paprika eller spetspaprika
2 st aubergine
Färsk chili om du gillar hetta
4 vitlöksklyftor
1 msk vinäger
Olivolja eller rapsolja
Salt
Gör såhär:
Nagga aubergine med en kniv, det räcker att du gör 2 hack på varje. Lägg paprikorna, aubergine och eventuellt chili på grillen. Grilla grönsakerna tills skalet svartnar och lyft bort från grillen allt eftersom dom blir klara. Lägg i en bunke och täck med plast, låt svalna. Skala grönsakerna och låt rinna av i en sil.
Hacka med en kniv eller pulsera grönsakerna i en matberedare tills dom blir finhackade. Lägg paprika, aubergine och eventuellt chili i en het stekpanna. Ringla olja över. Tillsätt vitlök, vinäger och stek under städning omrörning på medelhög värme i ca 20-30 min. Smaka av med salt och stek lite till. Låt ajvarn kallna och lägg sedan i en steriliserad glasburk.