Htipiti (äskar namnet) är en av de godaste röror jag någonsin har ätit. Så fantastiskt god kombination med den söta, rökiga grillade paprikan och den salta fetaosten. Magiskt! Du kan avnjuta röran som en dipp med bröd och grönsaksstavar eller servera den som tillbehör vid maten. Väldigt gott till grillat.
Mellanstor skål, ca 4 portioner
4-5 st röda paprikor eller 6-8 st röda spetspaprikor
150 g fetaost
1-2 vitlöksklyftor (justera mängd efter smak. Jag har 1 klyfta)
Ca 0,5 citron (justera syra efter smak)
3-4 msk olivolja
1 tsk chilipulver eller paprikapulver
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Pitabröd
Recept på fetaostdipp med kronärtskocka hittar du HÄR! och recept på den godaste fetaostkrämen HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 225° med grillfunktion på. Lägg paprikorna på ett galler på en plåt och grilla dem ca 5-7 min på varje sida, tills skalet svartnar. Lägg paprikorna i en bunke när de är varma och täck med ett lock eller plast. Låt svalna under lock. Skala sedan paprikorna och ta bort kärnhuset. Finhacka paprikorna.
Smula fetaosten med en gaffel. Riv vitlöksklyftan fint. Blanda fetaost, paprika, citron, chilipulver och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Om du ska servera röran direkt ringlar du över olivolja och blandar. Om du ska servera röran vid senare tillfälle förvarar du den i kylen och ringlar olivolja precis innan servering och rör om. Då slipper du att olivoljan stelnar i kylen. Servera htipiti med bröd, som en dippsås eller som tillbehör vid maten.
Hej Zeina! Kan man ha grillad inlagd paprika i fetaoströran istället?
Hej!
Det funkar jättebra 🙂
Hej
Kan man ta grillad paprika på burk istället? Sådana hela typ tex turkiska paprikor i glasburk menar jag. Idag fick jag din fantastiska bok i brevlådan,finns så mycket gott.
Kan man ha ajvar i röran?
Jag hade stark ajvar i den. Och paprikapulver. Blev hur gott som helst. Ibland vill man laga något gott och blir inspirerad av ett recept och har inte alla ingredienserna hemma. Nästa gång ska jag göra med rostade paprikor.