Ichlekli är saftig och läcker rätt från Turkmenistan. En blandning mellan en pizza och paj. En traditionell ichlekli tillagas med biff som man hackar fint och lägger mellan två tunnt kavlade deg och sen gräver man ner pajen under het sand och tillagar den långsamt. Jag har gjort det hela mycket enklare och använt köttfärs och bakat min paj i ugnen. Fantastiskt gott!
8 portioner
Degen:
20 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
50 g rumsvarmt smör
Ca 6-7 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
500 g köttfärs (läs tips nedan)
2 gula lök
3 sivri (turkisk paprika) eller 1 vanlig paprika
3 st tomater
1 liten bunt persilja
1 msk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar
Serverinsförslag:
Turkisk yoghurt
Citronklyftor att pressa över pajen
TIPS! I en autentisk ichlekli har man biff eller lammfile som man hackar i små fina tärningar.
Gör såhär:
Degen: Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knådas ca 10 min. Degen ska varken kännas kladdig eller för kompakt. Tillsätt så mycket mjöl som behövs för att få till en fin och smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten.
Fyllningen: Finhacka löken riktigt fint. Hacka sivri, tomat och persilja fint. Blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 4 lika stora delar, täck dem med en bakduk och låt vila i 10 min.
Värm ugnen till 225°. Ta en degbit och kavla till en rund tunn “pizza”. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Ta hälften av köttfärsröran och platta ut det jämnt över hela degen, lämna lite utrymme längst ut på kanterna. Ta en degbit och kavla ut den tunt och lägg över pajen. Nyp ihop kanterna ordentligt. Ta en gaffel och nagga toppen på pajen. Baka mitt ugnen i ca 20-25 min. Ta ut från ugnen och dela den i fyra delar när den precis kom mot ut ur ugnen, på detta sätt släpps lite av ångan ut från pajen och degen blir inte degig. Gör samma sak med resterande deg och fyllning. Servera gärna med turkisk yoghurt och citron.
Stort TACK för alla recept och speciellt för tipset om iranskt basmati-ris – jag går aldrig tillbaka till riset som säljs på Coop, Ica etc.
Nu till en fråga: Receptet Ichlekli- Turkmenisk köttpaj verkar gott. Ska köttfärsen stekas innan den läggs i pajen?
Vänlig hälsning
Anne
Hej!
Tack snälla 😀
Färsen ska vara rå och inte stekas först.
Kram /Zeina
Måste bara lämna en generell kommentar…. dina recept verkar vara helt underbara, liksom dina matbilder!!!