Turkisk islak hamburger

Har du någonsin ätit en blöt burgare? Om inte så är det verkligen på tiden! Turkisk islak betyder just blöt burgare och det är en burgare utöver det vanliga. Saftiga köttfärsbiffar och briochebröd som doppas en läcker tomatsås. Sen ångas burgarna precis innan servering. Fantastiskt god. I Turkiet är islak Burger typisk street food

4 stora burgare eller 6 mindre
600 g köttfärs (gärna lammfärs)
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 riven gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk spiskumminpulver 
2 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar
Tomatsås:
15 g smör
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpure
400 g passerad tomat
2 msk ketchup
Salt & peppar
Servering:
4 st briochebröd- recept finns HÄR! om du vill baka egna

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till burgarna. Täck färsen med plast och låt stå medan du kokar ihop tomatsåsen.

Smält smör i en stekpanna. Låt smöret brynas lite lätt utan att det bränns vid. Tillsätt sedan olivolja, hackad vitlök och stek vitlöken på medelhög värme under omrörning i ca 30 sekunder. Tillsätt tomatpuré och stek nån minut. Tillsätt sedan passerad tomat, ketchup, salt, peppar och rör runt. Låt såsen puttra under lock i ca 15 min. Under tiden kan du göra burgarna.

Forma 4 stora eller 6 mindre burgare. Tänk på att burgarna kommer att krympa ihop när du steker dom, se till att platta till dom när du formar färsen till burgare. Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna ca 4 min på varje sida. Lägg över burgarna på ett fat.

Skrynkla ihop 2 st bakplåtspapper och doppa i en skål med vatten. Låt pappret ligga i vattnet nån sekund. Öppna upp bakplåtspappret och lägg i botten av en stekpanna. Öppna upp briochebröden och doppa ena halvan i tomatsåsen. Lägg brödet på bakplåtspappret i stekpannan. Doppa sedan burgaren i, lägg på brödet, doppa andra halvan av brödet och stäng ihop din burgare. Gör så tills du har 4 st burgare i stekpannan. Bred resterande tomatsås på toppen av brödet. Täck sedan stekpannan med ett grytlock. Sätt spisplattan på medelhög värme och låt burgarna ångas i ca 6-7 min. Servera genast!

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Blöta burgare? Hmm? Men ska testas. Turkisk mat brukar smaka gott.

  2. Härliga bilder! Hungrig efter träningen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close