Paella från staden Valenciana som traditionellt innehåller kanin och kyckling. Jag har lagat min paella med endast kyckling. Smakerna är fantastiska! Ingredienserna är ganska få men det är ändå lyxig touch över en paella. Lika smarrigt att servera till vardags som till helgmiddagen.
1. Riset! Den viktigaste ingrediensen i paellan är riset och till en autentisk paella bör du helst använda “Bombaris”. Rundkornigt ris som blir fyllig när man lagar det och eftersom den inte innehåller så mycket stärkelse klibbar den inte sig lika lätt som andra rissorter kan göra. Den är dock svår att hitta i Sverige och då kan man fuska med avorioris (risottoris). Skölj riset noga så slipper du massa onödig stärkelse som gör paellan klibbig.
2. Vätska! Man har även gärna vitt vin i en paella. Om du vill ha det i paellan fräser du det med paprikapulvret och saffranet. Mängden vätska i paellan kan variera beroende på rissorten du jobbar med.
3. Paellapanna! Jag har jobbat med en äkta paellapanna men det funkar bra att fuska med en stekpanna med höga kanter.
6 portioner
4 dl paellaris (läs tips ovan)
4 st kycklingklubbor
4 st vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
200 g färska gröna bönor
1 frp kokta stora vita bönor, avrunna och sköljda (á 400 g, jag körde utan)
1 g saffran
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad eller 2 st stjälkar färsk rosmarin
2 st kycklingbuljontärningar eller 1,5 msk fond
Ca 8 dl vatten (läs tips ovan)
Olivolja till stekning
Servering:
Citronklyftor
Recept på paella med skaldjur hittar du HÄR! och på ugnsbakd ris med kyckling Balkan style HÄR!

Gör såhär:
Dela kycklingklubborna. Hacka färska gröna bönor i mindre bitar (ej för små bitar), finhacka vitlök. Hetta upp olivolja i en paellapanna eller stekpanna med höga kanter. Bryn kycklingen på medelhög värme, ca 12 min på varje sida. Knuffa kycklingen åt sidorna i stekpannan. Mitt i stekpannan lägger du vitlök, saffran, paprikapulver, rosmarin och fräs det på medelhög värme i ca 1 min under omrörning. Tillsätt krossad tomat, vita bönor, blanda och fräs allting nån minut. Låt såsen puttra under lock i ca 15 min. Stek bönorna i olivolja och vänd ner i såsen, lått puttra 10 min till.
Skölj riset noga i ljummet vatten och sila av. Vänd ner riset i tomatsåsen, blanda allting noga och fräs riskornen i såsen under omrörning några sekunder. Nu ska detta helst vara den sista gången du rör runt riset. Om du blandar riset för ofta kommer riskornen börja släppa ifrån sig massa stärkelse och istället för en paella kommer du att få en risotto. Häll över kokhett vatten som du har blandat med fond eller buljong, tillsätt salt och peppar. Skaka på pannan försiktigt tills allting blandas samman, undvik att röra runt riset. Låt paellan sjuda på medelvärme utan lock i ca 10 min. Täck sedan med ett lock eller folie och låt riset sjuda långsamt i ca 15-20 min, tills riskornen mjuknar utan att dom blir överkokta. Dra bort från värmen och låt vila i ca 5 min. Toppa med citronklyftor och servera.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉