Paella Valenciana

Paella från staden Valenciana som traditionellt innehåller kanin och kyckling. Jag har lagat min paella med endast kyckling. Smakerna är fantastiska! Ingredienserna är ganska få men det är ändå lyxig touch över en paella. Lika smarrigt att servera till vardags som till helgmiddagen.

1. Riset! Den viktigaste ingrediensen i paellan är riset och till en autentisk paella bör du helst använda “Bombaris”. Rundkornigt ris som blir fyllig när man lagar det och eftersom den inte innehåller så mycket stärkelse klibbar den inte sig lika lätt som andra rissorter kan göra. Den är dock svår att hitta i Sverige och då kan man fuska med avorioris (risottoris). Skölj riset noga så slipper du massa onödig stärkelse som gör paellan klibbig.
2. Vätska! Man har även gärna vitt vin i en paella. Om du vill ha det i paellan fräser du det med paprikapulvret och saffranet. Mängden vätska i paellan kan variera beroende på rissorten du jobbar med. 
3. Paellapanna! Jag har jobbat med en äkta paellapanna men det funkar bra att fuska med en stekpanna med höga kanter.

6 portioner
4 dl paellaris (läs tips ovan)
4 st kycklingklubbor
4 st vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
200 g färska gröna bönor
1 frp kokta stora vita bönor, avrunna och sköljda (á 400 g, jag körde utan)
1 g saffran
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad eller 2 st stjälkar färsk rosmarin
2 st kycklingbuljontärningar eller 1,5 msk fond
Ca 8 dl vatten (läs tips ovan)
Olivolja till stekning
Servering:
Citronklyftor

Recept på paella med skaldjur hittar du HÄR! och på ugnsbakd ris med kyckling Balkan style HÄR!

Gör såhär:
Dela kycklingklubborna. Hacka färska gröna bönor i mindre bitar (ej för små bitar), finhacka vitlök. Hetta upp olivolja i en paellapanna eller stekpanna med höga kanter. Bryn kycklingen på medelhög värme, ca 12 min på varje sida. Knuffa kycklingen åt sidorna i stekpannan. Mitt i stekpannan lägger du vitlök, saffran, paprikapulver, rosmarin och fräs det på medelhög värme i ca 1 min under omrörning. Tillsätt krossad tomat, vita bönor, blanda och fräs allting nån minut. Låt såsen puttra under lock i ca 15 min. Stek bönorna i olivolja och vänd ner i såsen, lått puttra 10 min till.

Skölj riset noga i ljummet vatten och sila av. Vänd ner riset i tomatsåsen, blanda allting noga och fräs riskornen i såsen under omrörning några sekunder. Nu ska detta helst vara den sista gången du rör runt riset. Om du blandar riset för ofta kommer riskornen börja släppa ifrån sig massa stärkelse och istället för en paella kommer du att få en risotto. Häll över kokhett vatten som du har blandat med fond eller buljong, tillsätt salt och peppar. Skaka på pannan försiktigt tills allting blandas samman, undvik att röra runt riset. Låt paellan sjuda på medelvärme utan lock i ca 10 min. Täck sedan med ett lock eller folie och låt riset sjuda långsamt i ca 15-20 min, tills riskornen mjuknar utan att dom blir överkokta. Dra bort från värmen och låt vila i ca 5 min. Toppa med citronklyftor och servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close