Indisk butter chicken är en fantastisk rätt, det är många steg men definitivt värt mödan. Resultatet ger dig en smaksensation! Detta är enligt mig en av de absolut godaste rätterna från det indiska köket.
4-6 portioner Butterchicken
Kycklingen
4 stora Kycklingklubbor
Marinad
2 dl turkisk yoghurt
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
2 msk spiskummin
1 tsk salt
Saften från en hel lime
Du kan tillsätta 1 msk paprikapulver om du vill få fram en röd färg i marinaden
Dra av skinnet från kycklingen, tvätta den och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll sedan över kycklingen. Låt den marineras i kyl över natten eller i minst 8 timmar. Grilla sedan i ugnen på 225° i ca 45 min. Ställ åt sidan.
Såsen
2 gula lökar
2 chili – kärna ur och hacka
1 bit ingefära
3 vitlöksklyftor
3 röda och mogna tomater
5 kardemummakapslar
2 kanelstänger
1 msk spiskumminfrön
1 msk curryblad (kan uteslutas)
50-75 g smör
1 dl vatten
1,5 dl grädde
Tillbehör:
Naanbröd- välj mellan neutral eller vitlöksnaan HÄR!
Hacka alla grönsaker. Smält smör i en stor stekpanna/kastrull, börja med att fräsa löken och kryddorna en stund. Tillsätt sedan ingefäran och chilin, låt dem få färg och mjukna. Häll sedan i tomaterna, eventuellt mer smör, och låt stå och sjuda under omrörning några minuter, tillsätt eventuellt mer smör. När tomaterna mjuknat, tillsätter du 1 dl vatten, rör om och låt puttra 2 min till.
Plocka bort kanelstängerna och lägg sedan såsen i en mixer. När allt har blivit en fin puré silar du bort alla klumpar och kryddskal genom en fintrådig sil. Häll tillbaka allting i stekpannan och tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 msk chilipulver, lite curry blad (kan uteslutas), salt, 1 tsk socker och 1,5 dl vatten. Rör om och koka upp på medelvärme i ca 10 min.
Lägg sedan i den färdig grillade kycklingen som du delat i mitten i såsen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i 30 min till.
Lyft på locket och häll i 1,5 dl grädde. Rör om och låt puttra i ca 10 min till.
Servera med hackad koriander, raita, ris, mangochutney och nybakat nanbröd.
Låter fantastiskt gott, går det lika bra med kycklingfilé?
//Martina
Denna rätt är riktigt god 😀 Ja det funkar super bra med kycklingfilé. Lycka till /Zeina
Superbra recept! 🙂
HÄRLIGT 🙂 Kram
Du kan mortla kumminfröna om du inte hittar kumminpulver 🙂 Jag brukar hitta det i de flesta mataffärer. Lycka till /Zeina
Underbar maträtt, en av mina absoluta favoriter. Roligt att se att den har hittat in i en matblogg på svenska!
Har sett andra receptvarianter där brödkummin används (hindins ‘shah jeera’, latin ‘Carum carvi’, engelska ‘caraway’), men dom Punjabis jag känner var något roade av idéen, följt av en “så kan man också göra, men det är inte rätt” – så jag är böjd att hålla med i kommentaren om att det borde vara spiskummin (hindins ‘jeera’, latin ‘Cuminum cyminum’, engelska ‘cumin’) som ska användas, om det ska vara “rätt” (är ju trots allt ett relativt begrepp, så länge man är nöjd med resultatet så..)
Brukar i normala fall röra ihop enligt Sanjeev Kapoors recept – i den varianten används ingen extra spiskumin eller gurkmeja för marinaden, endast det som kommer med i garam masalan (riktig garam masala då, inte Santa Marias försök även om den duger i värsta fall). Och så självkart en del Kashmiri Chili också..
.. Men det är alltid intressant med varianter, ska se om jag provar din i framtiden; Tack!
Hittade inga kardemummakapslar i min butik, om jag tar malen istället hur mycket ska jag ta då?
/Johanna
Ca 0,5 tsk
Underbar recept, tack för denna! Allt smakade perfekt, som på en bra indisk restaurang!
Hej,ska jag använda marinaden i såsen,gäller butter chiken,mvh Ann
Ska bli jätteroligt att testa detta recept imorgon. Jag hittade bara bruna kardemummakapslar i min butik men ser på bilderna att du använder gröna. Är det möjligt att använda bruna eller ska jag istället ta malen?
/Carin
Kan man ta nåt annat i stället för karzemummakapslar,malen tex,hur mkt iså fall ?
När häller man i vitlök?
såg ett svar på detta längre upp,tack ändå