Indiskt tomatris som smakar fantastiskt. Den är full med smakar och så god att den egentligen kan serveras som en hel rätt utan något bredvid. En klick yoghurt och du har en läcker middag serverad. Bli inte avskräckt av alla kryddor som finns med i receptet. Det är helt ok om du utesluter några. Curryblad är en krydda som är svår att få tag på, hittar du inte den i affären så är det helt ok att köra utan.
6 portioner Tomatris
5 dl basmatiris
1 burk krossad tomat (400 g)
1 msk tomatpuré
1 lök
2 msk finhackad ingefära
2 vitlöksklyftor
1 grön chili (kan bytas ut mot en liten bit paprika)
1 tsk senapsfrön
0,5 tsk kardemumma
1/4 tsk kanel
0,5 tsk koriander
2-3 st kryddnejlikor
6-7 st curryblad
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver eller paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk mynta
5 msk olja
25 g smör (kan bytas ut mot 2 msk olja)
Tips!
Du kan ersätta alla kryddor ovan med 1-2 msk curry istället
Gurkraita:
1 gurka, ta bort kärnhuset och finhacka
1 salladslök, finhackad (går att byta ut mot en pressad vitlöksklyfta)
0,5 dl finhackad koriander eller mynta
1 tsk salt
0,5 tsk kummin
4 dl turkisk yoghurt
Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering
Gör såhär:
Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i 30 min. Sila och låt rinna av. Finhacka ingefäran och vitlöken, mortla dem till en puré, ställ åt sidan. Finhacka lök och chilin. Förbered alla kryddor.
Hetta upp olja i en kastrull och häll i senapsfröna. De kommer att börja poppa som popcorn, ha grytlocket nära till hands. Tillsätt sedan smöret, löken, kardemumma, kanel, koriander och fräs en stund på medelvärme tills löken mjuknar. Häll i vitlök- och ingefärapastan, chili/paprika och currybladen, fräs i ca 1 min utan att du bränner kryddorna och vitlöken. Häll i krossad tomat, gurkmeja, chilipulver, kummin, tomatpuré och låt puttra i 1-2 minuter. Nu doftar det helt fantastiskt i grytan av alla kryddor.
Tillsätt den avrunna riset, salt, rör om varsamt utan att krossa riskornen och avsluta med att hälla över hett vatten. Vattnet ska täcka riset med ca 1 cm. Lägg ett lock på grytan, koka upp och sänk sedan värmen. Låt tillagas långsamt tills riset är klart. Lyft på locket efter ca 15 min, fluffa till riset med en gaffel och låt tillagas ytterligare. Om riset känns torrt kan du tillsätta mer hett vatten och låta den ångas en stund. Garnera med hackad koriander och servera med raita, en god currygryta eller en sallad. Recept på rätter som passar till hittar du HÄR!
Låter gott! Går det bra att hälla i vilket ris som helst till den här maträtten, utan att blötlägga?
Det fikar jättebra 🙂
Jag testade laga detta och det blev jättegott!! Men jag såg inte i beskrivningen var myntan och kryddnejlikan skulle i, eller missade jag bara det?