Treveckorssallad- Vitkålssallad med lång hållbarhet

Treveckorssallad är en klassiker som är en favorit hos stora som små. Underbart god och den blir desto godare ju längre den får stå och gotta sig i kylen. Salladen har lång hållbarhet och ska hålla upp till tre veckor, men den är så god att den brukar gå åt i ett nafs hemma hos oss!

GLÖM INTE ATT FÖLJA ZEINAS KITCHEN PÅ INSTAGRAM HÄR!

Ca 10 portioner
1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

Jag har rivit mitt kök och om 3 veckor kommer jag att få mitt drömkök! Livet är lite kaotiskt just nu! Tur att solen skiner och att jag har kunnat laga mat utomhus Jag flyttade in i mitt hus 2018 och köket var långt ifrån vad jag önskade mig i ett kök men det var helt ok. Jag försökte hitta lösningar för att få det att fungera med både mitt jobb och vardag. Köket var vitt och högblankt, luckorna öppnades uppåt, jag rekommenderar absolut inte såna luckor till någon som lagar mycket mat😬 Jag hade en stor vinkyl i köket som tog plats och jag dricker inte vin, så den fick bli min ört och äggkyl. Jag ställde en stor klumpig köksbänk mitt i köket för att kunna filma mina matklipp och jag behövde dessutom mer arbetsyta. Den var mest i vägen de dagar jag inte jobbade i köket. Sen började saker och ting gå sönder i mitt kök. Köksfläkten pajade, lampan i kylen gick sönder och det var droppen när diskmaskinen började krångla. Köpte en ny och när den skulle monteras fick jag veta att mina rör i köket var felmonterade, det gick inte att montera den nya diskmaskinen OCH det fanns fukt under diskmaskinen. Jag fick nog där🫠 Mitt kök var slitet och jag hade verkligen försökt hitta lösningar men nu åker den bort och jag ska se till att få ett kök som fungerar med både min vardag och mitt jobb. Jag jobbar hemifrån och älskar det! Viktigast för mig är att få ett smart, tåligt och funktionellt kök med mycket förvaring. Mycket viktigare än att det är snyggt. Jag längtar tills det är klart. Förhoppningsvis står det klart om 3 veckor 😍

10897 187

Vad äter du till middag ikväll?😍

3065 136

Smörgåstårta 😍
Så god och smidig rätt! Räcker till många, kan förberedas i god tid innan servering och passar lika bra att servera till vardags som till fest🎉 Recept på den godaste smörgåstårtan hittar du i länken i min profil @zeinaskitchen

5242 44

Smörstekt gnocchi tillagad i ugn med en läcker sås. Så enkelt och gott😍
4-6 portioner
800 färsk gnocchi
1 gul eller rödlök
1 knippe sparris
200 g champinjoner
200 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 tsk paprikapulver
5 dl grädde
Ca 2 dl riven ost
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Skiva champinjonerna, bryt sparrisen, finhacka lök och vitlök. Hetta upp en helt torr stekpanna och fräs champinjonerna på hög värme tills de slutar vätska sig och krymper i storlek. Ställ åt sidan. I samma stekpanna som du stekte svampen tillsätter du smör och fräser löken glansig. Vänd i svamp, vitlök och sparris. Fräs allting under omrörning i ca 2-3 min. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fräs lite till. Ha i grädde, salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 5 min.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek gnocchin under omrörning tills den får lite stekyta. Lägg gnocchi i en ugnsform, sprid tomaterna över, häll över såsen och toppa slutligen med ost. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Servera!

5059 69

Join the Conversation

  1. Älskar dina recept! Den här salladen måste jag pröva. Jag gör en variant som är magiskt god http://attlevasunt.se/gor-en-god-och-mycket-nyttig-rakostsallad

    Kram!

  2. Martin says:

    Hej! Jättegod sallad dock så upplever jag att salladen blir lite besk efter någon vecka. Tips eller förslag på hur jag kan undvika detta? Annars en fantastisk matsida som jag prövat och kommer att pröva fler recept från, tack!!!

    Martin

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tack snälla 😀
      Det kan vara vitkålen som har påverkat smaken, vissa kan ha en besk eftersmak. Hoppas att det blir bättre nästa gång 😀

  3. Jenny says:

    Tips på vad man skulle kunna byta ut morötterna i salladen mot!?!?

    1. Zeina Author says:

      Det går bra att utesluta dem helt och ha i mer vitkål 😀

    2. Anonym says:

      I

  4. Mikaela says:

    Nu vet jag hur jag INTE ska strimla nästa gång jag gör den här salladen.. Jag försökte strimla med matberedaren, men det blev bara gegga utav paprikan och purjolöken.. jaja, den fick åka ner i en burk i alla fall! Ska pröva med min mandolin nästa gång ^^

    1. Lotta Yltéus says:

      Hej, såg din kommentar. Hacka paprikan med kniv ist. Blir bättre resultat.

      1. Anonym says:

        frys skerna sen strimla

  5. Tony Wieslander says:

    Hej!
    Är sockret även för hållbarhetens skull?
    Eller skulle det funka med honung?
    Mvh Tony W

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Sockret är för hållbarhetens skull men om man inte planerar att bevara salladen i 3 veckor så funkar det bra med honung 😀

  6. Therese says:

    Hej, vad kan man ta om man inte kan få tag på salladskrydda?

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      Ta vilka torkade örter som helst som du tycker smakar gott 😀 Tex örtsalt, oregano och persilja passar fint i salladen.

  7. Har gjort denna sallad många gånger då den är succé hä hemma Idag var min vanliga olivolja slut Tog då min olivolja som är smaksatt med citronDet blev ännu godare

  8. Maria says:

    Jag tycker dressingen blir för sur. Använde äppelcidervinäger. Kan man minska? Jag blir lätt sur i magen av sura saker så vill helst göra den mildare.

  9. Hej! Går det bra med bara olivolja, eller måste man ha i rapsolja?

    1. Zeina Author says:

      Olivolja funkar jättebra!

      1. Har letat efter ett bra recept på veckosallad länge! Nu har jag äntligen hittat det! Superbra recept! Tack!!!

  10. Birgitta Sjostedt says:

    Din blog och dina recept är otroligt inspirerande. Jag är en äldre tant, men gillar nya spännade maträtter.
    Och tack att du lägger till ersättning om det är någon spec krydda.
    Denna sallad har jag provat 2 ggr, med kål plus det som fanns hemma för dagen i kylen. God!!

  11. Johanna says:

    Denna sallad är verkligen så god! Gör den gång på gång.

  12. Hanan says:

    Hej! Kan man ha i pak choi och utesluta paprika? Spännande att testa!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Absolut. Funkar alldeles utmärkt. Så gott med pak choi 😀
      Berätta gärna hur resultatet blev. Lycka till

  13. welma rozetta says:

    Hej vitkålssalladen verkar jättegod. Men jag undviker raffinerat socker om jag kan, går det bra med honung ( jag har eko-honung från gård i min närhet.)

    1. Eleonore Edvinsson says:

      Hej!
      Funkar det att ha färsk persilja i samt citron?
      Med vänlig hälsning, Eleonore

  14. Katarina Svanberg says:

    Hej!
    En verkligt smakfull vitkålssallad! Den håller bra i kylen samt passar bra tillsammans t.ex rostbiff o.potatisgratäng.
    Tack, för receptet!

  15. Caroline Widegren says:

    Hej, Står mitt i natten och gör den här salladen. Finns en anledning till det, alltså att jag står mitt i natten. Men, du bör klargöra att det behövs mer än en stor bunke för att rymma alla grönsaker. En bunke på ca 8 liter eller två à 4 liter, samt att det faktiskt behövs dubbelt så mycket dressing. Annars helt super och så god 🙂

    1. Lilian says:

      Använder en kraftig. Plastpåse när jag blandar allt sen häller jag upp på burkarna!

  16. Hej. Gjorde den här treveckorssalladen för några dagar sedan – så god!! Perfekt att ta med i en burk brevid till matlådan till jobbet. Tack för alla goda recept, tittar varje dag vad för nytt du tipsar om

  17. Vilken matbredare använder du dig av Zeina?

  18. Jennie says:

    Vilken del av purjolöken använder du? Eller lite av båda?

  19. Helén says:

    Har precis hittat denna sida. Fantastisk! Fråga:
    Kan man göra denna med grönkål istället? Min mage blir smått vansinnig av vitkål.

  20. Miriam says:

    Kan man ha i spetskål istället för vitkål

  21. Ingalill says:

    kål o morötter i matberedaren…. paprika o lök blir bäst om man skär med för hand.

  22. Malin says:

    Hej
    Jättegod sallad! Glömde dock värma på dressingen innan jag blandade den med salladen. Påverkar det hållbarheten?

    1. Zeina Author says:

      Nej det påverkar inte hållbarheten 😀

  23. Zakariyas says:

    Hej
    Tack för en jättegod sallad…. Undrar dock hur många kcal / 100 g innehåller denna sallad?

  24. Ann-Sofie says:

    Hej vad kan man byta ut paprikan mot

  25. Sabina says:

    Älskar denna salladen men jag undrar om den går att göras med spetskål istället för vitkål?

  26. Milla says:

    Kan man ha vanlig ättika i stället och i så fall:hur stark ska ma göra lösningen? Eller kan man använda färdig inläggningsättika?
    Vad är det för kryddsalt som du använder i dina recept? De kan ju ha olika sammansättning och påverka slutresultatet smakmässigt.

  27. Gjorde denna för första ggn igår. Tror den är slut imorgon! Fantastiskt god!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close