Treveckorssallad- Vitkålssallad med lång hållbarhet

Treveckorssallad är en klassiker som är en favorit hos stora som små. Underbart god och den blir desto godare ju längre den får stå och gotta sig i kylen. Salladen har lång hållbarhet och ska hålla upp till tre veckor, men den är så god att den brukar gå åt i ett nafs hemma hos oss!

GLÖM INTE ATT FÖLJA ZEINAS KITCHEN PÅ INSTAGRAM HÄR!

Ca 10 portioner
1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

Join the Conversation

  1. Älskar dina recept! Den här salladen måste jag pröva. Jag gör en variant som är magiskt god http://attlevasunt.se/gor-en-god-och-mycket-nyttig-rakostsallad

    Kram!

  2. Martin says:

    Hej! Jättegod sallad dock så upplever jag att salladen blir lite besk efter någon vecka. Tips eller förslag på hur jag kan undvika detta? Annars en fantastisk matsida som jag prövat och kommer att pröva fler recept från, tack!!!

    Martin

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tack snälla 😀
      Det kan vara vitkålen som har påverkat smaken, vissa kan ha en besk eftersmak. Hoppas att det blir bättre nästa gång 😀

  3. Jenny says:

    Tips på vad man skulle kunna byta ut morötterna i salladen mot!?!?

    1. Zeina Author says:

      Det går bra att utesluta dem helt och ha i mer vitkål 😀

    2. Anonym says:

      I

  4. Mikaela says:

    Nu vet jag hur jag INTE ska strimla nästa gång jag gör den här salladen.. Jag försökte strimla med matberedaren, men det blev bara gegga utav paprikan och purjolöken.. jaja, den fick åka ner i en burk i alla fall! Ska pröva med min mandolin nästa gång ^^

    1. Lotta Yltéus says:

      Hej, såg din kommentar. Hacka paprikan med kniv ist. Blir bättre resultat.

      1. Anonym says:

        frys skerna sen strimla

  5. Tony Wieslander says:

    Hej!
    Är sockret även för hållbarhetens skull?
    Eller skulle det funka med honung?
    Mvh Tony W

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Sockret är för hållbarhetens skull men om man inte planerar att bevara salladen i 3 veckor så funkar det bra med honung 😀

  6. Therese says:

    Hej, vad kan man ta om man inte kan få tag på salladskrydda?

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      Ta vilka torkade örter som helst som du tycker smakar gott 😀 Tex örtsalt, oregano och persilja passar fint i salladen.

  7. Har gjort denna sallad många gånger då den är succé hä hemma Idag var min vanliga olivolja slut Tog då min olivolja som är smaksatt med citronDet blev ännu godare

  8. Maria says:

    Jag tycker dressingen blir för sur. Använde äppelcidervinäger. Kan man minska? Jag blir lätt sur i magen av sura saker så vill helst göra den mildare.

  9. Hej! Går det bra med bara olivolja, eller måste man ha i rapsolja?

    1. Zeina Author says:

      Olivolja funkar jättebra!

      1. Har letat efter ett bra recept på veckosallad länge! Nu har jag äntligen hittat det! Superbra recept! Tack!!!

  10. Birgitta Sjostedt says:

    Din blog och dina recept är otroligt inspirerande. Jag är en äldre tant, men gillar nya spännade maträtter.
    Och tack att du lägger till ersättning om det är någon spec krydda.
    Denna sallad har jag provat 2 ggr, med kål plus det som fanns hemma för dagen i kylen. God!!

  11. Johanna says:

    Denna sallad är verkligen så god! Gör den gång på gång.

  12. Hanan says:

    Hej! Kan man ha i pak choi och utesluta paprika? Spännande att testa!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Absolut. Funkar alldeles utmärkt. Så gott med pak choi 😀
      Berätta gärna hur resultatet blev. Lycka till

  13. welma rozetta says:

    Hej vitkålssalladen verkar jättegod. Men jag undviker raffinerat socker om jag kan, går det bra med honung ( jag har eko-honung från gård i min närhet.)

  14. Katarina Svanberg says:

    Hej!
    En verkligt smakfull vitkålssallad! Den håller bra i kylen samt passar bra tillsammans t.ex rostbiff o.potatisgratäng.
    Tack, för receptet!

  15. Caroline Widegren says:

    Hej, Står mitt i natten och gör den här salladen. Finns en anledning till det, alltså att jag står mitt i natten. Men, du bör klargöra att det behövs mer än en stor bunke för att rymma alla grönsaker. En bunke på ca 8 liter eller två à 4 liter, samt att det faktiskt behövs dubbelt så mycket dressing. Annars helt super och så god 🙂

  16. Hej. Gjorde den här treveckorssalladen för några dagar sedan – så god!! Perfekt att ta med i en burk brevid till matlådan till jobbet. Tack för alla goda recept, tittar varje dag vad för nytt du tipsar om

  17. Vilken matbredare använder du dig av Zeina?

  18. Jennie says:

    Vilken del av purjolöken använder du? Eller lite av båda?

  19. Helén says:

    Har precis hittat denna sida. Fantastisk! Fråga:
    Kan man göra denna med grönkål istället? Min mage blir smått vansinnig av vitkål.

  20. Miriam says:

    Kan man ha i spetskål istället för vitkål

  21. Ingalill says:

    kål o morötter i matberedaren…. paprika o lök blir bäst om man skär med för hand.

  22. Malin says:

    Hej
    Jättegod sallad! Glömde dock värma på dressingen innan jag blandade den med salladen. Påverkar det hållbarheten?

    1. Zeina Author says:

      Nej det påverkar inte hållbarheten 😀

  23. Zakariyas says:

    Hej
    Tack för en jättegod sallad…. Undrar dock hur många kcal / 100 g innehåller denna sallad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close