Matiga fyllda paprikor fyllda med köttfärssås, ris och toppade med ost. Jag har gjort en stor sats för att tanken var att frysa in några portioner men barnen slukade plåten så det blev inga matlådor. Det funkar jättebra att halvera mängden om du vill göra mindre sats.
Ca 6 port
8 små paprikor (gärna olika färger)
1,5 dl okokt ris (jag använder rundkornigt ris)
400 g färs (valfri kött eller vegofärs)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
400 g körsbärstomater på burk eller krossad tomat
1 näve färsk basilika
Ca 1 dl riven parmesanost till köttfärssåsen
Ca 1 dl riven ost till topping
Salt & pepper
Olja till stekning och garnering
Gör såhär:
Koka riset tills det mjuknar men fortfarande har en hård kärna i mitten, sila av och låt svalna.
Hacka lök i små tärningar. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i färs och stek tills den få färg och smular sig. Tillsätt oregano, paprikapulver och stek lite till. Pressa eller riv i vitlöken och stek. Vänd i körsbärstomaterna och fräs allting. Smaka av med salt och peppar. Mosa tomaterna lite lätt med undersidan av en sked eller en slickepott. Låt sedan såsen puttra under lock i 15 min. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns lite för torr. Vänd ner riset i såsen, riven parmesan och basilika. Blanda och dra bort från värmen.
Värm ungen till 200°, över och undervärme. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnhuset. Lägg på en plåt och fyll med köttfärssåsen. Toppa med riven ost, ringla lite olja (gärna olivolja) över och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 25-30 min. Låt svalna på plåten och servera. Vi åt en enkel sallad bredvid med tomat, olivolja, flingsalt och basilika.
Kan man låta de stå i kylen och laga de dagen efter?
Gjorde just dessa. De blev bra men paprikasmaken tar över, så jag skulle rekommendera att krydda färsen ordentligt!