Järpar i gräddsås

En fantastiskt god och lyxig vardagsrätt som lätt blir en hit hos både vuxna och barn. Saftiga järpar som får gotta sig i en krämig gräddsås tillsammans med karamelliserad lök. Gott! Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

8 portioner
Järparna:
1 kg köttfärs
1,5 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
1 msk senap
1 finhackad gul lök
1 msk paprikapulver
1 liten knippe finhackad persilja (torkade eller djupfryst persilja funkar också bra)
Svartpeppar
1,5 msk örtsalt eller vanlig salt
Smör och rapsolja till stekning
Karamilliserad lök:
3 lökar
2 msk socker (valfritt)
2 msk japansk soja (valfritt)
Gräddsås
5 dl grädde
3 msk soya
1 msk dijonsenap (går att utesluta)

Gör såhär:
Blanda ströbröd med mjölk, rör om och låt stå svälla i 10 min. Blanda i övriga ingredienser, blanda inte mer än nödvändigt så köttet inte trådar sig. Forma till biffar och stek med olja och lite smör på medelvärme, ca 4 min på varje sida. Lägg i en mellanstor ugnsform. Hacka löken strimlor, stek sedan i olja och lite smör under omrörning. När löken börjar få färg tillsätter du övriga ingredienser. Stek i några minuter. Häll sedan löken över järparna. Blanda alla ingredienser till gräddsåsen och lägg över järparna. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 30 min.

järpar
järpar
järpar

Join the Conversation

  1. Men rackarns vilken härlig måltid! Det här måste jag pröva snarast möjligt!!

    1. Zeina Author says:

      Det gör du rätt i 😉

  2. De här järparna var bland det godaste jag någonsin har lagat!

  3. Anonym says:

    Vad har du för soja till såsen och löken? Jag tog mushroom soy och tyckte att det blev så mörkt.

    1. Zeina Author says:

      Jag brukar använda Kikkoman 🙂

  4. Lotta says:

    Så gott! Hade rårörda lingon till och det passade fint.

  5. Gülay says:

    Jätte god rätt men kommer med tips vad man borde tänka på. Efter man stekt järparna släng överbliven fett,häll grädden i pannan även dijonsenap,sojan. För i pannan finns allt det goda kvar från järparna,skrapa rör om och sen kan ni hälla över på järparna.
    Jag hade 2 riktig stora lökar och hade en msk soja och knappt en msk socker,tycker personligen att 2 msk socker kan bli för söt. Men smaken är som baken delad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close