Om du vill göra en frisk och god tårta för många personer är denna det perfekta valet. Den är enkel att baka, smakerna är klassiska och tilltalar de flesta. Du kan variera tårtan genom att ha på olika frukter, hackad choklad, nötter, bär eller något annat gott som du tycker om. En riktigt fräsch tårta med smak av sommaren.
Ca 14 bitar jordgubbstårta
Tårtbotten:
4 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
Fyllning:
Ca 1,5 dl jordgubbssylt
Vaniljkräm:
4 dl mjölk
10 msk snabbvispad vaniljsås pulver (marsans)
1 tsk vaniljsocker
4 dl grädde
Topping:
1 liter jordgubbar
Krossad daim
TIPS! Du kan toppa tårtan med många olika frukter och byta ut daim mot en annan chokladsort eller finhackade nötter. Du kan även byta ut sylten mot lemoncurd för en syrligare smak.
Gör såhär:
Börja med att göra vaniljkrämen. Blanda vaniljsåspulver med mjölk och vaniljsocker till en klumpfri kräm. Låt stelna i kylen i 10 min. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen tills du får en fluffig vaniljkräm. Ställ i kylen.
Gör sedan tårtbotten. Värm ugnen till 225°. Klä en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp 1 min. Smeten ska bli ljus och fluffig. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt med en slickepott och vänd sedan i mjölken. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda sedan mitt i ugnen i ca 5-6 min. Lägg ett bakplåtspapper på den gräddade kakan och vänd på den. Dra försiktigt bort pappret från undersidan. Om du har svårt att få loss pappret kan du pensla den med kallt vatten så går det lättare. HIT kan du förbereda alla moment flera timmar eller dagen innan servering. Täck tårtbotten väl och förvara i svalt. Låt kakan svalna, bred på sylt och sedan vaniljkrämen. Toppa med jordgubbar och krossad daim. Klart!
Vaniljkrämen blir godare/smakrikare när man använder sig av kokmarsan. Men då behöver den tid till att kallna som kanske inte alltid finns.
Åh vilken spännande tårta. Har nog aldrig sett den varianten förut 🙂
Måste fråga dig en liten sak, för du har ju en stor matblogg. Jag ska starta en matblogg. Jag bloggar annars om familjelivet och så, men vill börja bygga mer på mitt nyfunna intresse och vill därför starta en separat blogg för recept. Vilka punkter tycker du är viktiga att ha med i en matblogg? Bilderna gör ju mycket förstår jag såklart, men är det nåt annat man ska tänka på? 🙂
Om man gör botten i förväg är det svalt eller i kyl den ska förvaras?
I kylen 😀
Mums… Ska prova att skippa sylten och toppa med jordgubbar och lite krossad mynta (^o^) Tack!
Hur blir den om man gör den gluten samt laktosfri?