Kabuli palaw är en smakrik afghansk risrätt. Riset tillagas med kött, kryddor och toppas med morot, russin och nötter. Vilken kombination och vilka underbara smaker. En av de mest populära rätter i Afghanistan. Servera gärna med afghansk sallad och yoghurtsås.
8 portioner kabuli palaw
6 dl basmatiris (av god kvalité, gärna köpt i en Mellanösternbutik)
Rapsolja till stekning
Köttet:
1 kg lammkött (gärna med ben)
2 gul lök
1 kanelstång
6 st hela kardemumma
2 tsk garam masala
2 msk kumminfrön
2 st köttbuljongtärningar
2 st lagerblad
Ca 1 liter vatten
Salt & peppar
Garnering:
4 st morötter
150 g skalad mandel
3-4 dl russin
1 tsk kardemumma
0,5 dl socker
Salt
SERVERINGSFÖRSLAG:
Afghansk sallad– recept HÄR!
Afghansk yoghurtsås– recept HÄR!
Gör såhär:
Skölj riset ordentligt. Lägg sedan i en rymlig skål och låt riset stå i blöt i ca 30 min. Använder du ett vanligt basmatiris så kan du hoppa över detta moment med att blötlägga riset en lång stund, det kan ge ett grötigt och klibbigt ris.
Putsa köttet, skär bort senor och överflödigt fett. Hetta upp rikligt med olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet ordentligt tills den får en fin stekyta runtom. Ha inte för mycket kött på en gång i stekpannan, för då kommer köttet att kokas istället för att stekas. Du vill att köttet steks ordentligt och få färg. Ställ köttet åt sidan.
Hack löken i tärningar och stek i olja tillsammans hela kardemumma, kanelstången och kumminfröna. Vänd sedan i köttet och stek lite till. Smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar. Häll över ca 1 liter hett vatten, garam masala och lagerbladet. Låt köttet koka under lock i ca 1,5 timme, tills köttet är helt mört och färdigkokt. Späd eventuellt ut med vatten efter halva koktiden om det känns för torrt i grytan. Ta sedan ur köttet från grytan och bevara kokvattnet, det ska du använda som buljong till riset.
Sila av riset efter blötläggning. Koka upp rikligt med saltad vatten i en gryta. När vattnet kokar häller du försiktigt i riset. Låt riset koka, i ca 3-4 min, tills riskornen mjuknar men fortfarande har en hård kärna i mitten. Sila av riset. Blanda sedan riset med ca 6-8 dl av köttets kokvatten. Smaka på riset och justera sältan efter smak. Pensla botten av en rymlig gryta med lite olja. Varva ris och köttet i grytan, avsluta med riset. Forma riset som ett berg och gör 4-5 st gropar i riset. Klä grytlocket med en ren kökshanduk och täck grytan. Handduken försluter locket väl och bevarar ångan i grytan. Koka upp grytan på hög värme tills det bildas ånga i grytan och sänk sedan värmen till medelvärme. Låt tillagas långsamt tills riset är klart utan att den blir överkokt, ca 30.
Förbered under tiden garneringen. Blötlägg russin i ljummet vatten i 30 min och sila sedan av. Stek mandlarna gyllene i olja och ställ åt sidan. Skär morötterna i tunna stavar. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek morötterna varsamt i 2-3 min. Vänd i socker, kardemumma och stek i ca 2 min till, tills sockret löses upp. Vänd i russin och mandel, krydda med salt och stek i ca 1 min till. Lägg ett lock på stekpannan och låt tillagas tills morötterna mjuknar men fortfarande har tuggmotstånd, ca 10 min.
Lägg upp riset på ett fat tillsammans med köttet, toppa med morötterna och servera med sallad och yoghurt. Vilka smaker! Underbart.
Ser så gott ut! Men om man inte gillar lamm, tror du det hade fungerat att köra med magert kött, tex rostbiff i likadana bitar?
Det funkar jätte bra 😀
Hur gör man om man ska göra det i en tryckkokare
Skall man lång koka köttet så att det blir mört? eller skall man bara steka i någon minut ?
Jätte bra jobbat =) kom med lite fler afghanska rätter som inte har lika många moment.
Hej,
Du ska först steka köttet några minuter och sedan koka den tills det mört. Lycka till 😀
Hej,
Liten fråga bara. Menar du verkligen kummin inte spiskummin?
Tack för dina fina recept!
Hej,
Ja jag menar kummin. Kram
Hej,
Det stämmer Kram
Jag har följt dig flera år på instagram och blev så glad när jag såg att du gör denna rätt då min man är från Afghanistan, den är så god! Hoppas min blir lika god som din 🙂 Tack för att du är så bra!
Sedan jag åkte hem från Afghanistan efter min tjänstgöring har jag letat över hela västkusten efter Pulao, tack vare dig kan jag äntligen själv laga den hemma! Tack! 🙂
Äntligen kom jag mig för att göra denna rätt, och det var mödan värt, gjorde egen masala krydda och yoghursåsen var perfekt till.
Tack för detta fina recept!
Jag skulle vilja ha ett recept på afghansk kycklinggryta. Lagade en när vi hade en afghansk gäst till jul men var tvungen att leta recept på youtube och har inte något recept uppskrivet. Förstod ju inte ett ord av vad kokerskan sa utan följde vad hon gjorde på filmen. Det blev bra och Ali blev nöjd men kanske finns ännu bättre recept?
Fast grejen med de båda rissorterna som du visar är att det står “Sella” på dem. Sella är ett annat ord för paraboiled, alltså ångpreparerad. Du kan ta vilket “sella” ris som helst och det kommer varken klibba eller bli grötigt hur du än kokar det. Ingen blötläggning behövs alls. Så det är inte just de här märkena som är så speciella på något sätt. Att däremot få vanligt basmatiris fluffigt är verkligen ett mästerverk.
Hej!
Jag har en tryckkokare. Kan man anpassa det här receptet och göra kabuli i den?
Tack för goda recept!
Hej! Silar du bort kummin och kanelstången när du lägger riset i vätskan för att koka? mvh Dina
Fantastiskt gott. Tack Zeina för receptet.
Jag adderade en msk hela korianderfrön samtidigt som kummin.