Karamellpopcorn- Julgodis

Fluffiga, krispiga och söta karamellpopcorna. Att få godis och popcorn i en och samma tugga, hujedamej så gott. Jag gör mina karamellpopconr på äkta amerikanskt vis, utan genvägar, det är några moment men oj så värt mödan. Nej de är inte svåra att göra men de kräver lite jobb. Fantastiskt goda, perfekt som julgodis eller till fredagsmyset!
1619

Popcorn
1,5 dl popcorn
2,5 msk olja
1 tsk salt
Karamellsåsen
2 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
100 g smör
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Börja med alla förberedelser och ha dem nära till hands. Klä en plåt med bakpapper och ställ åt sidan. Pensla en slev med lite rapsolja som du ska blanda ihop karamellsåsen och popcornen med sedan, ställ åt sidan. Värm ugnen till 125°.

Poppa popcornen. Värm oljan i en kastrull och häll i popcorn, lägg på ett lock. Det ska vara hög värme (ej högsta), skaka kastrullen med jämna mellanrum. Det tar ca 3-4 min tills alla korn är poppade, strö sedan på salt. Se till att få bort alla de “opoppade” kornen, du vill absolut inte få med en enda i godiset. Torka bort överflödig olja och lägg tillbaka popcornen i kastrullen, ställ åt sidan.

Karamellsåsen. Lägg socker, smör och sirap i en kastrull med höga kanter. Värm upp under omrörning tills smöret smälter, så fort det börja koka ska du SLUTA vispa. Om du vispar kommer det bildas hårda sockerkristaller. Låt kolasåsen bubbla på medelvärme i 5 min utan att du rör om såsen. Vispa sedan i vaniljsocker och bakpulver, nu kommer det bubbla upp, var försiktigt såsen är väldigt varm. Vispa ordentligt och häll sedan såsen över popcornen, akta fingrarna. Blanda med den smorda sleven ordentligt och se till att såsen täcker popcornen. Häll  över på plåten. Baka mitt i ugnen i ca 35-40 min. Öppna upp luckan och vänd på popcornen var 15:e minut, så de bakas jämnt. Ta ut plåten och låt kallna helt. Bryt sedan sönder i önskad storlek. Förvara i en burk, håller sig upp till 7 dagar.
12IMG_3424 1_FotorIMG_3442 2_Fotor IMG_3463 2_Fotor1217

Join the Conversation

 1. Natalie says:

  Jag har kollat på en del recept nu med karamellpopcorn och flera har bakpulver i, vad gör bakpulvret? Känner man av bakpulvret på något vis?
  Kram❤️

  1. Magda says:

   Bakpulver är till för konsistensen. Inget man känner smaken av 🙂

 2. Sofie says:

  Älskar detta receptet!!! Provade att poppa popcornen i kokosolja idag blev supergoda!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close