Luftiga & kladdiga kardemummabullar

Väldigt goda och härligt kladdiga kardemummabullar. Fyllda med mandelmassa och smör. När de precis kommit ut ur ugnen penslas de med sirap, socker och kardemumma. Oemotståndligt goda och saftiga bullar. 

Ca 25 st stora bullar
200 g smör rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker eller vit baksirap
1 msk mortlade kardemummakärnor
Ca 12-14 dl Manitoba Cream Mjöl (en mjölsort som ger dig saftigare bullar, finns i välsorterade matvarubutiker bredvid de vanliga mjölsorterna. Du kan även ta vetemjölspecial om du inte hittar Manitoba)
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassaa
2 msk kanel
1 msk mortlade kardemummakärnor
Pensling:
Sirap
ca 3/4 dl socker
1 msk bortlade kardemummakärnor
Recept på kolasnittarna som finns med på bild hittar du HÄR!

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt smöret i bitar, socker/sirap och kardemumma. Häll mjöl i bunken och börja knåda långsamt, häll inte all mjöl på en gång utan känn dig fram med degen. Den ska vara smidig och lättarbetad. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Tänk på att Manitoba Cream behöver knådas och arbetas lite mer än vanlig mjöl. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min.

Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Häll ut degen på mjölat bord och dela i 3 delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på fyllningen och vik sedan plattan i mitten. Dela i önskad storlek och forma sedan till snurror (se bilder). Lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 225° och grädda bullarna mitt i ugnen, 7-10 minuter, beroende på hur stora bullar du har. Blanda samman socker och kardemumma. Så fort bullarna kommit ut ur ugnen ringlar du sirap på, pensla och strö sedan på socker och kardemummablandningen. Låt svalna en stund. De är härligt kletiga och extra söta, MUMS!
kabull7
kabull8kabull10kabull11kabull12
kabull20kabull17
kabull1  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close