Khobez Erog är ett klassikst Irakiskt bröd, görs av pizzadeg som blandas med köttfärs, persilja, lök, curry, gurkmeja och lite annat gott. Plattas ut i en ugnsform och bakas i ugnen. Man kan även göra små bröd. Det blir en blandning mellan pizza och piroger. Väldigt goda att servera bredvid en soppa eller med sallad och tzatsiki. Ett perfekt tillbehör till maten eller att packa ner på utflykten. Mättande och väldigt gott.
Degen:
25 g jäst
2,5 dl vatten
Ca 6 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt en stund tills du får en smdig deg. Täck bunken med plastpåse och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Fyllningen:
1 liten rödlök eller 2 salladslökar, finhackad
1 liten bunte finhackad persilja (ca 2 dl finhackad)
2 tomater, urkärnade och finhackade
300 g köttfärs
1,5 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk paprikapulver
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°
Blanda alla ingredienser till fyllningen med degen. Se till att allting blir jämnt fördelat i degen. Tänk på att inte tillsätta mer fyllning än den mängd som står angivet i måtten. Det ska vara lagom mycket av allting. Ta bort 1/4 av degen åt sidan. Lägg den stora degbiten på en plåt med bakplåtspapper. Olja dina händer och tryck ut degen platt jämnt över plåten. Forma den resterande degen till rundlar med oljade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i ca 15-20 min. Ta ut låt svalna. Täck brödet med en kökshandduk när det är varmt och förvara i en påse när den kallnar. Funkar utmärkt att frysas in.
Gud va gott detta ska jag göra imorgon. Har du funderat på att ge ut en kokbok? 🙂
Tack så hjärtligt 😀 Va snällt och fint sagt av dig. Jag vill gärna ge ut en kokbok. Kanske lyckas inom en snar framtid. Nu blev jag glad. Tack! Mvh Zeina
Det hoppas jag att du gör Zeina, för din kokbok kommer jag definitivt att köpa 🙂
nu har mer än en kokbok och jag har alla hemma