Jordgubbspaj

Oemotståndligt god  jordgubbspaj med frasigt pajskal, vaniljkräm och jordgubbar. Du kan toppa pajen med gelé eller pensla jordgubbarba med marmelad. En ljuvlig efterrätt som gör succé varje gång den bjuds på till fikat. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder. 

Ca 10 bitar jordgubbsspaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kall smör
2 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm
3 dl mjölk , 3% fetthalt
7 msk marsan snabbvispad vaniljsås
1 tsk vaniljsocker
TIPS! Om du vill ha en extra krämig paj kan du dubbla mängden vaniljkräm.
Förslag på topping (välj gelé eller marmelad/sylt)
0,5 dl aprikosmarmelad eller jordgubbssylt
Gelé:
1 dl gelésocker multi
1 dl utspädd jordgubbssaft

Gör såhär:
Börja med pajdegen: Blanda mjöl och vaniljsocker. Skär smöret i små kuber, blanda med mjölet tills den blir en smulig massa. Bäst blir degen om den görs i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Med matberedaren blir den klar på några sekunder. Tryck ut degen för hand jämn över hela pajformen.  Se till att en liten bit av degen kommer utanför pajformen. Detta för att degen inte ska krympa ihop. Lägg sedan degen i kylen i minst 10 min.Under tiden kan du värma ugnen. Sätt ugnen på 225°. Ta ut pajskalet och nagga med en gaffel. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 12-15 min. Ta ut från ugnen och låt svalna.

Vaniljkrämen: Blanda vaniljsocker och med vaniljpulvret. Häll sedan ner pulvret långsamt i mjölken samtidigt som du vispar, så slipper du klumpar i krämen. Ställ i kylen i 10 min tills krämen tjocknar. Skär bort kanten försiktigt som hänger över pajformen om du ska lossa pajen från formen. Skär jordgubbarna i fina skivor. Lägg vaniljkrämen på pajskalet. Varva sedan jordgubbarna ovanpå och ställ i kylen medan du förbereder gelén om du ska ha det på. Om du istället ska ha på marmelad eller sylt penslar du det på jordgubbarna.

Gelén: Blanda socker och saft i en kastrull och koka upp under omrörning i ca 1 min. Låt gelén svalna lite (den ska inte bli för kall, då stelnar den). Med en sked ringlar du gelén över jordgubbarna. Ställ sedan i kylen i ca 30 min tills gelén stelnar.

  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close