Kibbeh naye är en libanesisk delikatess. Här är det viktigt att du använder färsk kött av god kvalité. För en vegansk variant kan du ersätta kött med tomat, recept på kammounet banadora hittar du nedan.
4 portioner
500 g innanlår av nöt eller kalv
2 dl finkornig bulgur
1 msk kibbehkryddor- recept finns HÄR!
1 grovhackad röd eller grön färsk chili
4–5 kvistar färsk mynta
2 grovhackade salladslökar
Salt & svartpeppar
Recept på vegansk variant på kebbeh hittar du HÄR!
Gör såhär :
Om du inte vill eller kan finmala köttet själv, be personalen i butiken att göra det åt dig när du köper köttet. De brukar kunna ordna det åt dig.
Om du ska mala själv: se till att köttet är iskallt. Då håller köttet sig fräscht under malning och tillagning. Låt det gärna ligga i frysen ett tag innan du ska mala. Mal sedan köttet riktigt fint och låt sedan köttet stå i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
Blanda bulgur, kibbehkryddor, chili, salt, peppar, myntablad och salladslök i en mixer eller matberedare. Kör några varv tills allting är finhackat och ordentligt blandat. Tillsätt köttet och mixa snabbt ihop till en jämn smet eller knåda ihop det snabbt med händerna. Om kubben känns torr kan du späda ut den med lite vatten medans du knådar eller maler den. Lägg upp köttet på ett fat gör gärna ett mönster med en gaffel, ringla över olivolja över och servera med pitabröd och råa grönsaker bredvid.
Hej Zeina,
Stort tack för dina många toppenrecept!
När det gäller råbiff är det dock så att EHEC förekommer här i landet så man bör inte längre äta rått nötkött på det här viset. EHEC lever på ytan av köttet så ett alternativ ska vara att bränna ytan på köttet och sedan mala det. Men jag har inte gjort det här själv, bäst att kolla vad Livsmedelsverket säger. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/enterohemorragisk-e.-coli-ehec?AspxAutoDetectCookieSupport=1
Det är lite nytt det här med EHEC så det är nog många som inte vet om det.
Vänliga hälsningar,
Anna
Hej Zeina
Jag älskar dina recept,jag är själv libanes
Jag har testat receptet och jag tycker att det var jätte bra!
Mvh Mirelle Ramadan
Hej Zeina
Jag älskar dina recept,jag är själv libanes
Jag har testat receptet och jag tycker att det var jätte bra!
Mvh Mirelle Ramadan