Layali lubnan med kataifi

Layalai lubnan som betyder libanesiska nätter är namnet på en läcker libanesisk mannagrynskaka. Här har jag piffat upp klassikern och tillsatt krispiga kataifitrådar. Det blev en himmelsk kombination tillsammans med grädde, pistagenötter, hallon och sirap. Kataifitrådar hittar du främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. Om du inte hittar det kan du göra en klassisk layali lubnan utan kataifi, recept hittar du HÄR!
Ca 10 bitar
150 g kataifi (hittas främst i butiker som säljer produkter från Mellanöstern)
50 g smör
1 liter mjölk (3% fetthalt)
2 dl mannagryn
2 tsk vaniljsocker
Topping:
50 g kataifi
25 g smör
3 dl vispgrädde
Finhackad pistage
Färska bär (valfritt)
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
3 droppar citronsaft
1 tsk apelsinblommsvatten eller rosenvatten

Gör såhär:
Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt små puttra i ca 5-7 min på svag värme och låt kallna innan servering. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.

Värm ugnen till 200°. Lägg 150 g kataifitrådar i en springform, häll smält smör över och blanda allting med händerna. Sprid ut kataifitrådarna jämnt i formen och se till att du får en kant med trådar som går upp i springformens sidor. Baka trådarna gyllene i ugnen i ca 10-12 min, ha koll på formen trådarna kan lätt brännas vid. Ställ formen åt sidan och börja förbereda fyllningen.

Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Låt småputtra 3-4 min. Rör om så det inte bränns vid i botten av grytan. Låt svalna nån minut. Häll mannagrynsgröten i springformen över kataifitrådarna, låt svalna i rumstemperatur och låt sedan stelna och kallna i kylen, ca 2 timmar.

Värm ugnen till 200°. Lägg 50 g kataifitrådar i en ugnsform och blanda med 25 g smält smör. Rosta gyllene i ugnen i ca 10 min. Finhacka nötterna och vispa grädden. Toppa kakan med kataifitrådarna, spritsa med grädde och toppa med nötter och bär.
Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering. 

Join the Conversation

  1. Sandra says:

    Hej Zeina! Tårtan ser jättegod ut ! Tror du smakerna hade passat om man bytte ut hallonen mot lite passionsfrukt istället?:)
    / Sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close