Indisk gobhi musallam-Ugnsbakat blomkålshuvud

Gillar du blomkål lika mycket som jag? Ja men då kommer du älska denna rätt som är en favorit i Norra Indien. Ugnsbakat blomkålshuvud med en läcker sås. Servera som en hel måltid med en bit bröd eller som tillbehör vid maten. Traditionellt görs gobhi musallam med cashewnötter som man blötlägger och sedan maler till en slät pasta istället för grädde. Jag har gjort en förenklad variant men ändå behållt dom goda smakerna.

4 portioner
1 blomkålshuvud
2,5 tsk salt
Såsen:
1 röd eller gul lök
1 bit ingefära (1 cm)
3 vitlöksklyftor
10 körsbärstomater eller 2 tomater
1-2 st röda chili
2 msk tomatpuré
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde (växtbaserat funkar strålande)
2 tsk chilipulver eller paprikapulver
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Rapsolja till stekning och garnering

Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Koriander till garnering
Bröd eller ris

Gör såhär:
Lägg blomkålshuvudet i en gryta, täck med vatten, tillsätt salt och låt blomkålshuvudet koka i ca 25-30 min (under tiden kan du förbereda såsen). Tills det mjuknar utan att de kokas sönder. Sila av och ställ åt sidan.

Hacka lök och tomat i små tärningar, riv ingefära fint, finhacka chili. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i ingefära, vitlök och stek lite till. Vänd i alla kryddor och fortsätt stek under omrörning. Tillsätt tomatpuré och stek nån minut till. Ha i tomaterna och stek under omrörning tills de mjuknar. Tillsätt vatten och låt såsen puttra på medelvärme under lock i ca 20 min. Mixa sedan såsen slät med en stavmixer, vänd i grädde, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i 5 min.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsform. Häll såsen över blomkålen, ringla lite rapsolja över. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 min. Pressa citron över, garnera med koriander och servera med önskat tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close