Gillar du blomkål lika mycket som jag? Ja men då kommer du älska denna rätt som är en favorit i Norra Indien. Ugnsbakat blomkålshuvud med en läcker sås. Servera som en hel måltid med en bit bröd eller som tillbehör vid maten. Traditionellt görs gobhi musallam med cashewnötter som man blötlägger och sedan maler till en slät pasta istället för grädde. Jag har gjort en förenklad variant men ändå behållt dom goda smakerna.
4 portioner
1 blomkålshuvud
2,5 tsk salt
Såsen:
1 röd eller gul lök
1 bit ingefära (1 cm)
3 vitlöksklyftor
10 körsbärstomater eller 2 tomater
1-2 st röda chili
2 msk tomatpuré
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde (växtbaserat funkar strålande)
2 tsk chilipulver eller paprikapulver
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Rapsolja till stekning och garnering
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Koriander till garnering
Bröd eller ris
Gör såhär:
Lägg blomkålshuvudet i en gryta, täck med vatten, tillsätt salt och låt blomkålshuvudet koka i ca 25-30 min (under tiden kan du förbereda såsen). Tills det mjuknar utan att de kokas sönder. Sila av och ställ åt sidan.
Hacka lök och tomat i små tärningar, riv ingefära fint, finhacka chili. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i ingefära, vitlök och stek lite till. Vänd i alla kryddor och fortsätt stek under omrörning. Tillsätt tomatpuré och stek nån minut till. Ha i tomaterna och stek under omrörning tills de mjuknar. Tillsätt vatten och låt såsen puttra på medelvärme under lock i ca 20 min. Mixa sedan såsen slät med en stavmixer, vänd i grädde, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i 5 min.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsform. Häll såsen över blomkålen, ringla lite rapsolja över. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 min. Pressa citron över, garnera med koriander och servera med önskat tillbehör.
Vad äter du helst när det är så varmt ute? Orkar du stå i köket? Idag fick det bli en grekisk sallad med vitlöksbröd och tzatziki 😍 Det godaste jag vet en varm sommardag ❤️ Recept i min profil @zeinaskitchen
Veckans matsedel❤️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ för varje dag. Denna vecka hittar du recept på köttbullar med smak av cevapi eller ugnsbakade bönor från Balkan, krämig pasta med kyckling eller med broccoli, libanesisk spenatgryta eller ghanesisk böngryta, turkisk tomatsoppa, ugnsbakad lax med färskost eller lasagnerullar med spenat och keso. På baktipset finns recept på dansk kanelkaka😍 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Libanesiska kycklingvingar med vitlökskräm👌 Enkelt och alldeles ljuvligt gott! Recept i min profil @zeinaskitchen
Till dig som vill laga något liknande utan kyckling, jag har länkat till recept på libanesiska chilipotatis i inlägget 🤤
Det är söndag och dags för Veckans matsedel 🍽 Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ för varje dag 💚 Denna vecka hittar du recept på chilensk biffmacka eller en magastor pirog i långpanna, kycklingpaj eller albansk grönsakspaj, lax med grekiska smaker eller grekiska gröna bönor med potatis, irakiskt ris med kött och morot eller västafrikanskt jollof rice. På baktipset finns recept på banans split paj😍 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Tiden för att koka blomkålshuvudet i vattnet är alldelles för lång. Kokade endast 20 min och kunde inte ta ut ett helt blomkålshuvud från kastrulen. Så det blev gryta istället.
Jag tror 10 (max 15) minuter skulle räcka för att koka blomkålshuvudet.