Lammracks eller revben i ugn

Lyxig köttbit som sköter sig själv i ugnen. Låt köttet tillagas långsamt och under tiden kan du förbereda tillbehören eller helt enkelt ta det lite lugnt. Köttet blir saftigt när det tillagas länge på låg värme och får en fantastiskt god smak av marinaden. Du ska välja en köttbit med ben och gärna fett på ytan. Fettet håller köttet saftigt när det tillagas länge i ugnen. Jobba med revben (det finns många olika revben att välja på och det går jättebra att välja fritt efter smak till detta recept). Jag har använt lammracks. Lammracks är fint kött som man kan tillaga snabbt om man vill ha köttet rosa men det blir väldigt gott att även tillaga länge och långsamt i ugn om man vill ha en saftig och mör köttbit. Servera med valfritt tillbehör och en god sås. Potatis passar perfekt bredvid och HÄR! hittar du goda potatisrecept till kött.

6 portioner
1 kg kött med ben (läs tips i rubriken ovan)
Rapsolja
Salt och peppar
Marinad:
4 vitlöksklyftor
1 liten knippe koriander (ca 1 dl hackad)
1 liten knippe färsk persilja (ca 1 dl hackad)
1 citron (både fest och juice från citronen ska du ha)
2 msk japansk soja
1 msk chipotlepasta (kan uteslutas men ger en fantastiskt god rökig smak)
2 tsk paprikapulver eller chiliflakes
0,5 dl olivolja
0,5 dl rapsolja
Salt & svartpeppar

Serveringsförslag
1 citron
Potatis (läs tips ovan i rubriken)
Fuskaioli med marinad:
2 msk från marinaden ovan
0,5 dl majonäs
0,5 dl creme fraiche

Gör såhär:
Värm ugnen till 150°, över och undervärme. Blanda ihop marinaden och låt stå i rumstemperatur. Lägg sedan köttet med fettsidan uppåt på en plåt, ringla rapsolja över och tillaga mitt i ugnen i 3 h.

Vänd på köttet, krydda med salt och peppar, ringla sedan häften av marinaden över köttet och tillaga mitt i ugnen i 30 min. Ta ut köttet och vänd på det igen, krydda med salt, peppar, ringla ännu mer marinad över (spara lite marinad till aiolin9. Tillaga i ytterligare 30 min.

Ta ut från ugnen, låt vila en stund under folie (ca 15 min). Blanda ihop aiolin. Dela en citron i mitten, doppa i stekskyn från köttet. Hetta upp en helt torr stekpanna, stek citronen med citrussidan nedåt på hög värme tills den får en fin grillad yta. Lägg köttet på serveringsfat, ös på med lite steksky, pressa lite citron över och servera!

Join the Conversation

 1. 3h i 150 grader kan omöjligt stämma. Lammet kommer bli supertorrt!

 2. Maria says:

  Vilken underbar marinad att marinera lammracksen med, kommer göra det igen

 3. Kerstin says:

  Supergott recept, revbenen blev saftiga och kryddiga. Kommer använda detta recept igen!

  1. Peter says:

   Jag tänker som Jim. Hade du verkligen köttet inne så länge som det står? Efter en kort stund är ju ett rack färdigt. Går det liksom ett varv så att det ”kokar” sönder och smälter ner bindväv som när man gör slow cook? Eller står det fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close