Jag brukar beskriva shawarma som mellanösterns pulled beef. Tunna kebabstrimlor som fått gotta sig i en fantastiskt god marinad. Shawarma kan tillagas med kött eller kyckling och på min blogg har jag dessutom en vegansk variant. Älskar shawarma! HÄR! har jag även ett recept på pulled shawarma. Receptet nedan är nog min absoluta favoritvariant på alla shawarmor (är det ens ett ord? hehe). Stekt shawarma i en krispig pitabrödsrulle serverad med vitlökskräm. WOW! Hela familjen njöt verkligen när jag serverade detta. Ljuvligt gott.
4-6 portioner Shawarma
900 g högrev
2 paprikor (gärna 1 röd och 1 grön)
1 gul lök
Marinad:
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl ketchup
0,5 dl olivolja
3 st pressade vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
1 pressad citron
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1,5 msk shawarmakrydda (finns i välsorterade mataffärer eller gör egen, recept HÄR!)
Serveringsförslag:
Orientaliskt tunnbröd eller tortillabröd
Toum- recept HÄR!
Friterade potatisklyftor- recept HÄR!
Saltgurka, rödlök, picklade grönsaker, tomatskivor, sallad, gurka
Gör såhär:
Hacka köttet i strimlor. Hacka även paprika och lök i strimlor. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg kött, paprika och lök en bunke. Häll över marinaden och blanda noga. Täck bunken och ställ gärna i kylen i minst 6 timmar, gärna 12 timmar. Innan det är dags att tillaga köttet låter du den stå i rumstemperatur en stund. Om du inte har tid att vänta är det bara att köra och laga köttet direkt.
Hetta upp olja i en rymlig stekpanna med höga kanter. Stek köttet tillsammans med sin marinad under omrörning på hög värme. Marinaden kommer att kännas ganska vattnig i början. Viktigt att du har hög värme och steker köttet under omrörning tills det får lite yta. Sänk sedan värmen till medelvärme och låt shawarman puttra utan lock tills det mesta av vätskan kokas bort, ca 20 min. Det ska dock inte bli helt torrt i stekpannan, gärna lite sås ska det vara. Lägg sedan ett lock på stekpannan och låt sjuda långsamt tills köttet känns mört, ca 30-40 min till.
Under tiden köttet tillagas kan du förbereda toum enligt receptet HÄR! hacka saltgurka i skivor och rödlök i skivor. När köttet är klart kan du välja om du vill servera shawarman i en klassisk pitabrödsrulle eller om du vill grilla/steka rullen tills den blir krispig.
Krispig rulle: Lägg shawarma nära kanten på ett pitabröd eller tortillabröd, lägg även saltgurka och rödlök. Vik in kanterna (se bild) och rulla ihop. Det kommer att se ut som en stor vårrulle. Värm en smörgåsgrill, grillpanna eller stekpanna. Pensla med lite olja. Lägg rullen med skarven nedåt på grillen och tryck lite lätt på ovansidan med en stekspade. Stek/grilla rulle ca 2-3 min på varje sida, tills den blir krispig och får en gyllene yta. Skär rullen i bitar och servera direkt med toum, friterad potatis och valfria grönsaker.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉
Hej Zeina! Detta ser så gott ut! Följde länken till recept på shawarma krydda och hittade först inte receptet då rubriken till receptet fattades.. bara så du vet 🙂
Tusen tack för att uppmärksammade mig. Fixar det direkt❤️
Har du recept på vegansk creme toum?
Hej Zeina,
Alltså Zeina snälla kära nån vad är det för sjukt recept. Jag har blivit beroende av denna shawrma. Så himla gott. Tack för du delar med dig all gott