Vindaloo

Vindaloo är en het och kryddig indisk gryta med mycket smaker. Rätten är ganska lättlagad men kräver sin tid att tillagas. Köttet ska marineras i vinäger, chili och kryddor för att den ska få en god smak och bli extra mör. Sen får grytan gärna puttra några timmar på spisen. Jag ville göra en autentisk vindaloo och gjorde en reaserch på nätet, jag föll för ett recept jag hittade på Youtube som tillagas av en Indisk kock. Du hittar klippet längst ner i inlägget. Jag gjorde lite små justeringar i receptet. Servera gärna grytan med ris eller bröd (eller båda två) och yoghurt för att bryta av hettan.

6 portioner
800 g grytkött (jag använder lammkött)
1 gul lök
1-2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
Ca 5 dl vatten
Salt
0,5 dl olja till stekning
Marinad:
1 dl vinäger (du kan halvera mängden om du vill ha mildare vinägersmak)
1 dl kokosmjölk
5-8 st torkade röda chilin (läs tips nedan)
1 liten bit färsk ingefära
6 st vitlöksklyftor
5 st hela kryddnejlikor
2 st hela kardemumma
1 st kanelstång
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk hela pepparkorn
1 msk socker
TIPS! Denna gryta ska vara ganska stark i smaken men du kan enkelt justera hettan genom att ha i så mycket chili du önskar. Om du har mindre mängd chili i grytan kan färgen på såsen bli mer åt det bruna hållet än röd som jag har på min gryta. Jag slängde i ganska mycket chili.

Serveringsförslag:
Ris
Naan eller vitlöksnaan
Raita
Indisk tomatsallad

Gör såhär:
Skär köttet i bitar, krydda det med ca 1 tsk salt och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och låt marinaden stå i 30 min. Mixa sedan marinaden helt slät med en mixer. Häll marinaden över köttet, blanda väl. Täck köttet ordentligt och låt marineras i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Hetta upp 0,5 dl olja i en rymlig gryta. Lägg köttet med marinaden i grytan och stek under omrörning i ca 5 min. Tillsätt hackad lök och stek lite till. Vänd tomatpuré, paprikapulver och stek en stund till. Tillsätt ca 5 dl hett vatten, smaksätt med salt. Låt grytan puttra under lock på medelvärme i ca 1,5-2 timmar, koktiden kan variera beroende på köttet du använder. Lyft på locket och rör om i grytan med jämna mellanrum. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns torrt i grytan. När köttet börja kännas mör och inte har så lång koktid kvar lyfter du bort locket och låter grytan puttra i ca 30 min utan lock, tills såsen tjocknar.

Servera med ris eller naan. Ha gärna yoghurt eller raita bredvid för att bryta av hettan från chilin.      

Join the Conversation

  1. Karin says:

    Kan man använda äppelcidervinäger?

    1. Zeina Author says:

      Det kan man göra 🙂

  2. Neila says:

    Hej Zeina! Du skriver vinäger men inte vilken sort. Spelar det någon roll vad för sort vinäger man använder? Vad har du själv använt för sort?
    Vänligen Neila

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har använt vanlig vit vinäger. Man kan även använda äppelcider- eller röd vinäger. Ättika blir för starkt:-D

      1. Neila says:

        Tack bästa Zeina <3

        1. Katrin Liedal says:

          Hej!

          Ska man ha kanelstängerna kvar när man mixar? Dom är inte för hårda då?

  3. Richard Pettersson says:

    Min marinad skar sig! Började mixa allt efter att ha stått i en haltimme och dra. Tror vinägern skar sig mot kokosmjölken, är det ens möjligt? Vad gör jag? Eller gör jag ingenting, det kanske kokar ihop sen i grytan?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Hur gick det? Det är nog ingen fara om det skar sig. Förhoppningsvis blev det bättre när du kokade såsen?

      1. Richard Pettersson says:

        Hällde i lite mer kokosmjölk och körde i mixern och då blev det lite bättre. Sen blev allt jättebra och jättegott när det stått och kokat ihop i grytan! 🙂 Och tack för alla dina spännande recept!

        1. Zeina Author says:

          Åh så bra! Tack själv. Önskar dig en superfin helg. Kram/Zeina

          1. Kiran says:

            Hej Zeina! Kött grytan ser jättegott ut. Autentisk vindaloo har ingen kokos mjölk. Jag kommer från Goa som ligger i västra del av Indien. Vindaloo kommer från Goa. Jag bifogar en länk för den äkta vindaloo receptet 🙂

            https://youtu.be/IW7YjhQZDAc

  4. Hej!
    Så gott detta låter, ska testa i veckan! En liten undran, är det spiskumminfrön eller kummin? Har nog aldrig sett spiskumminfrön? Spännande m nya smaker!
    Tack för recept och inspiration!

  5. Daniel says:

    Hej! Dubbelkoll – mixar du allt, inkl t ex kanelstång…? Mycket lockande recept, så klart sugen på att prova!

  6. Astrid says:

    Går det att göra en vegetarisk variant? Vad hade du bytt ut köttet mot?

    1. Anonym says:

      Verkar som om många vegetariska varianter använder aubergine, testa det

  7. Lamija says:

    Hej Zeina.
    Funkar vilken mixer som helst?
    Går det bra att använda stavmixer till exempel i och med att man ska mixa kanelstång bland annat?

    1. Anonym says:

      Jag mortlade kanelstången en stund, sen när jag mixade så körde jag allt med stavmixer, gick hur bra som helst. Blev en härligt röd färg på marinaden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close