Manaish/manakish är Mellanösterns ljuvliga och smakrika pizzor. De kan serveras som frukost, lunch eller middag. Av samma deg varierar jag mina pizzor med olika fyllningar, en typisk tradition i Mellanöstern. Sen lägger man upp en härlig bricka med lite gott och blandat till var och en att ta för sig av det dom önskar. Vanligtvis gör man lite mindre pizzor, som dessa HÄR! Jag gjorde det lite enklare för mig själv denna gång och bakade ut mina pizzor i långpanna, supersmidigt och enkelt. Man kan enkelt variera fyllningen på sina manaish. Jag har kishk, zaaatar och ost på mina. Man kan även göra lahm bel ajin (köttfärspizza) i långpanna. Kishk är en bladning på bulgur, yoghurt och mjölk som torkas och mals till pulver. Zaatar är en syrlig örtblandning med sesamfrön. Finns att hittas i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern.
Om du gillar mina Mellanösternrecept så kommer du att ÄLSKA min kokbok. Läs mer och beställ boken HÄR!
3 långpannor manaish
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
50 g smör
Ca 12 dl vetemjöl special
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Förslag på fyllningar (varje sats räcker till 1 stor pizza):
Ostfyllning:
200 g fetaost
100 g riven ost
2 msk sesamfrön eller nigellafrön
Zataarfyllning:
Ca 1 dl Zataar utspädd med ca 1 dl olja (lika delar raps- och olivolja)
Kishkfyllning (läs tips nedan):
1 dl keshk utspädd med ca 1 dl olja (lika delar raps- och olivolja)
1 finhackad lök
1 finhackad tomat
1 finhackad chili
2 msk tomatpuré
Kryddig ostfyllning:
200 g fetaost eller rivenost
2 finhackade tomater
2 finhackade sivri (turkisk paprika, kan bytas ut mot 1 vanlig paprika)
1 dl finhackad persilja (kan bytas ut mot oregano/basilika/timjan eller en annan ört)
2 finhackade salladslökar
Köttfärspiroger:
200 g köttfärs
1 mogna röd tomat, skala och finhacka
1 liten gul lök, finhackad
1 msk tomatpuré
0,5 tsk paprika- eller chilipulver
0,5 tsk sjukryddor- recept hittar du HÄR!
1 liten nypa kanel
1 msk neutral olja
Salt & peppar
TIPS! Kishk är en blandning på bulgur, yoghurt och mjölk som soltorkas och mals till pulver. Tyvärr är det väldigt svårt att hitta kishk i Sverige, kan ibland finnas i välsorterade livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern.
Gör såhär:
Börja med degen: Smält smöret, blanda med mjölk och vatten. Lös upp jästen och tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda degen smidig. Se till att knåda degen ordentligt och en bra stund. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i för mycket. Du vill inte få en torr och kompakt deg. Täck bunken med en plastpåse och låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Förbered fyllningarna: Smula fetaosten och blanda med den rivna osten. Späd ut zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den ska påminna om pesto. Blanda alla ingredienser till kishk i en skål. Blanda alla ingredienser till den kryddiga ostfyllningen i en skål. Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsfyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Det är viktigt att fyllningen får rinna av i ca 20-30 min, annars vätskar den sig vid gräddning.
Häll ut degen på mjölat bakbord, dela den i tre delar och forma varje del till en stor boll. Täck bollarna ordentligt med en bakduk och låt vila i ca 15 min. Värm ugnen till 200°. Klä 3 plåtar med bakpapper. Kavla ut en deg till en rektangulär platta, kavla inte för tunt. Lyft över degen på plåten och lägg på fyllningen. Strö sesamfrön på ostpizzan. Du kan strö lite riven ost över kishkpizzan eller behålla den som den är. Du kan även nypa ihop kanterna (se bild) på pizzorna om du villa ett fint mönster eller behålla dem som de är.
Baka varje pizza mitt i ugnen i ca 10-12 min. Låt svalna under bakduk eller servera direkt. När pizzorna har svalnat ska du helst täcka dem med plast så de inte hårdnar. Servera gärna med ett fat fyllt med grönsaker, oliver, pickels och en tallrik turkisk yoghurt med olivolja på bredvid.