Knedle-Potatisdumpling med frukt

Knedle är en favorit i Polen och Balkan. Potatisdumpling fyllda med frukt och panerade i rostad ströbröd. Plommonfyllda knedle är en klassiker men jag har även fyllt visa med jordgubbar och choklad. En riktigt god och annorlunda dessert. Potatisen får en härligt mjuk yta när den kokas i vatten, frukterna blir saftiga och släpper ifrån sig juicer när du öppnar upp dumpningen och det frasiga täcker ger en ljuvlig yta. Njut av dina knedle precis som de är eller njut med grädde, gräddfil eller glas. Lite chokladsås på toppen gör det hela drömgott!

Ca 14-16 st
500 g mjölig potatis
Ca 2,5-3 dl vetemjöl
25 g smör
1 krm salt
Fyllning:
Plommon
Jordgubbar
Choklad
Panering:
25 g smör
1,5 dl ströbröd
3/4 dl socker
0,5 tsk kanel (valfritt)
Serveringsförslag:
Grädde, gräddfil eller glass

Gör såhär:
Behåll skalet på potatisarna och lägg i en kastrull. Täck med kallt vatten och koka upp. Låt koka tills potatisarna mjuknar helt. Under tiden potatisarna kokar kan du kärna ur plommonen. Sila sedan av potatisarna och skala. Låt svalna lite. Lägg i en bunke och mosa till du får en helt slät potatismos. Låt potatismoset kallna helt. Under tiden kan du förbereda paneringen.

Smält smör i en stekpanna. Vänd i ströbröd och rosta ströbrödet på medelvärme under ständig omrörning. Ströbrödet kan snabbt få färg och brännas vid så lämna inte det utan blanda så det rostas jämnt. Det tar ca 3 min. Dra bort från värmen, låt svalna lite och blanda i socker. Du kan även tillsätta en nypa kanel, jag körde utan.

Knäck ett ägg över potatismoset, tillsätt smält smör, nypa salt. Börja med att ha i två dl vetemjöl och blanda smeten. Tillsätt mer mjöl samtidigt som du knådar den, degen ska kännas lättarbetad och lite kladdig.

Mjöla bakbordet, ta en klump potatisdeg och platta ut den. Fyll med frukt eller choklad. Stäng ihop tills du får en hel slät boll. Lägg på ett mjölat fat.

Koka upp vatten i en gryta. Lägg försiktigt ner potatisdumplingen, ha i några stycken i vattnet. Det ska dock inte vara allt för många samtidigt, det får inte bli för trångt i grytan. Låt småkoka tills dumpningarna flyter upp till ytan av grytan. Dumplings fyllda med plommon behöver koka i ca 15 min, med choklad och jordgubbar ca 12 min. Ta upp dumplingarna med en hålslev. Rulla i ströbrödet. Låt svalna och servera varma eller kalla som de är eller med lättvispad grädde/gräddfil och chokladsås.

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Mums! Detta uppväcker ett gott
    matminne med Knödeln med aprikos.

  2. Giedre says:

    Det står inte i ingredienser att man ska ha 1 st ägg i degen men det står i texten.
    Man ska ha potatis åt kallare håll samt inte för varm smör (rumsvarmt, inte smältad), då räcker det med 2 dl mjöl.
    Ju mindre hanterar man deg desto mindre mjöl behöver man och bollar blir mjukare i textur. Man kan tänka samma som om man lagar gnocchi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close