Koko sabzi är en fantastisk god persisk örtomelett. Vilka smakar, ljuvlig och smakrik! Du kan ha i de örter du själv tycker om, gillar du tex inte koriander kan du byta ut det mot spenat. Servera som en hel måltid med persisk tzatsiki och sallad eller som en sidorätt vid maten. Lika god att avnjutas kall som varm.
4 portioner
6 st ägg
1-2 vitlöksklyftor
0,5 tsk gurkmeja
2 msk mjöl
1 tsk bakpulver
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
Örter (läs tips nedan):
1 liten knippe färsk persilja (ca 4 dl finhackad)
1 liten knippe färsk koriander (ca 2 dl finhackad)
1 liten knippe färsk dill (ca 2 dl finhackad)
1/2 purjolök (den gröna delen)
Valfri tillsättning:
0,5 dl valnötter
2 msk zereshk (berberbär)
Serveringsförslag:
Mast o khiar
Shirazi sallad
TIPS! Du kan variera fyllningen efter smak och byta ut örterna fritt. Du kan tex ersätta koriander eller persilja med spenat. Istället för dill kan du ha i basilika osv.
Gör såhär:
Tvätta alla örter och låt rinna av ordentligt i en sil. Finhacka sedan och ställ åt sidan. Grovhacka valnötterna om du ska ha det i. Knäck äggen i en skål, tillsätt gurkmeja, salt, peppar och mjöl. Vispa äggen med en handvisp en stund tills allt är ordentligt blandat. Vänd i örterna, vitlök och eventuellt valnötterna. Du kan tillsätta zereshk i smeten eller ha det som topping vid servering. Blanda allt ordentligt.
Hetta upp olja i en stekpanna. Häll i äggblandningen, jämna försiktigt till omeletten i stekpannan. Täck sedan med ett lock och låt tillagas på medelvärme i ca 20 min. När ägget stelnat och stekts en stund lyfter du bort locket, lägg en tallrik över stekpannan och vänd upp och ner tills omeletten hamnar i tallriken. Tillsätt eventuellt mer olja i stekpannan om den känns torr. Låt sedan omeletten glida ner i stekpannan och få stekas på andra sidan under lock i ca 15-20 min. Om du har svårt att vända på hela omeletten kan du istället dela den i 4 delar och vända varje bit.
Stäng av värmen och låt omeletten vila i stekpannan några minuter, lägg sedan upp i en tallrik. Servera med önskat tillbehör.
Tach för dina härliga recept!